Netanyahoe op ramkoers met VS administratie

Lachende gezichten maar achter de schermen gaat het er anders aan toe
Lachende gezichten maar achter de schermen gaat het er anders aan toe

Benjamin Netanyahoe zit met zijn uitspraken op ramkoers met de Amerikaanse administratie. Vooral de uitspraken van Netanyahoe als zouden de Palestijnen geen eigen staat moeten krijgen zetten wrevel.

Het plan van Netanyahoe om de Palestijnen vooral op economisch vlak bij te staan heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton, die thans in Israël is, afgedaan als onrealistisch.

Vraag is hoe lang Netanyahoe deze standpunten nog zal propageren. Analisten speculeren dat de harde taal zal aanhouden tot een nieuwe regering gevormd is. Netanyahoe is nog steeds geen premier en ‘slechts’ formateur.

Livni kijkt ondertussen de kat uit de boom en hoopt dat de regering Netanyahoe na een jaar of twee zal vallen. Dan zal zij haar plan voor vrede en de oprichting van een Palestijnse staat voortzetten. Het is uitstel en geen afstel, een Palestijnse staat komt er sowieso en dat weet ook Netanyhaoe. En als dat toch zo is, dan liefst zo snel mogelijk, waarom nog 2,3 of 4 jaar doorgaan op de huidige koers…

Advertentie

Analyse en achtergrond hierover in de volgende Joods Actueel (verschijnt nu vrijdag)