Natan Sharansky’s 3D-Test; Wanneer kritiek antisemitisme wordt

Nathan Sharansky
Nathan Sharansky

Iedereen heeft het recht Israël te bekritiseren, echter het ‘nieuwe antisemitisme’ steekt meer en meer de kop op. Hoe weten we wanneer het om legitieme kritiek gaat of iets ergers? Nathan Sharansky, voormalig minister in Israël, gebruikt hiervoor de 3D-test.

De eerste D staat voor demonisatie. Wanneer de joodse staat gedemoniseerd wordt, wanneer acties buiten alle proporties worden opgeblazen, Israëli’s met Nazi’s worden vergeleken en Palestijnse steden met Auschwitz,  dan gaat het om antisemitisme en niet om legitieme kritiek.

De tweede D staat voor dubbele standaard. Wanneer kritiek selectief wordt aangewend op Israël in de VN bijvoorbeeld voor schending van mensenrechten terwijl schendingen van regimes zoals China, Iran, Cuba, en Syrië worden genegeerd. Wanneer de Israëlische Rode Davidster (Magen David Adom) als enige ambulanceorganisatie ter wereld, toekenning tot het internationale Rode Kruis wordt ontkent – dan gaat het om antisemitisme.

De derde D staad voor de-legitimatie. Wanneer de fundamentele rechten van Israël om te bestaan als Joodse staat worden ontkend – als enige volk ter wereld – ook dan gaat het om antisemitisme.