IDF maakt cijfers slachtoffers Gaza bekend

Vermeende Fatah 'collaborateurs' die werden afgemaakt door Hamas zijn als slachtoffer van Israël opgegeven
Vermeende Fatah 'collaborateurs' die werden afgemaakt door Hamas zijn als slachtoffer van Israël opgegeven

Tijdens de militaire acties in de Gazastrook kwamen tenminste 600 Palestijnense terroristen om het leven. Ze werden volgens een bijgewerkte lijst van het Israëlische leger als dusdanig geïdentificeerd. Daarnaast vielen er minstens 309 dodelijke burgerslachtoffers. Het Israëlische document spreekt van 1.370 doden in totaal, Palestijnsen bronnen geven aantallen tussen 1.324 en 1.434 op.

Het IDF heeft ondertussen 1.249 mensen op haar lijst geïdentificeerd. Van 320 personen heeft het IDF nog geen zekerheid of ze al dan niet deelnamen aan aan terreurdaden of tot een militante groepering behoorden. Tenslotte waren 14 doden slachtoffer van excecuties die Hamas op Fatah-aanhangers uitvoerden tijdens het conflict.

Onder de 309 onschuldige burgerslachtoffers zijn 189 kinderen onder de 15 jaar. Palestijnen omschrijven iedereen jonger dan 18 jaar als kind, ook al draagt die een wapen en is hij actief in Hamas en bij militaire operaties. In de groep burgerslachtoffers telde het IDF 91 vrouwen, 21 bejaarde mannen, zes Palestijnse medewerkers van een VN-hulporganisatie en twee paramedici. De inspanningen om de overigen te identificeren gaan onverminderd verder.

Volgens het IDF zitter er in de Palestijnse lijst van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza verschillende fouten en contradicties. Ter illustratie: de aanvoerder van de Hamaspolitie Tawfiq Ja’abari en Mohammed Shakshak, de persoonlijke assistent van Ahmed Ja’abari, het hoofd van de militaire Hamasvleugel, werden beiden als dode kinderen(!) op de lijst geplaatst.

IDF tevreden met ‘relatief’ klein aantal burgerslachtoffers
In een uitzending op de legerradio zei legeraanvoerder Yoav Galant afgelopen dinsdag dat het lage aantal burgerslachtoffers nooit gezien is bij een ander leger dat onder vergelijkbare omstandigheden moest opereren. Hij zei letterlijk: “Er is geen enkel voorbeeld van geen enkele actie in de militaire geschiedenis, niet in Israël en niet buiten Israël, en op geen enkele plek op deze aardbodem waarbij in verhouding zo weinig onschuldige burgerslachtoffers vielen in een soortgelijke omgeving als bij dit conflict”.

Advertentie

In Irak kwamen 100.000 burgers om het leven en zo’n 20.000 strijders. Gelijkaardige cijfers zijn er voor Tjetjenië.

Galant besloot dat het offensief tegen Hamas Israël’s angst om in te grijpen had doen verdwijnen. Bovendien had volgens hem de oorlog niet alleen een invloed op terroristen in de Gazastrook maar ook op anderen in de buurt. “Die nu begrepen hebben dat het leger in staat is om de doeltreffende actie in Gaza zo nodig ook op een andere plaats ten uitvoer kan brengen” aldus Galant.

Amnesty International en andere organisaties weerleggen de Israëlische cijfers. Israël zegt echter dat die zich om de tuin laten leiden door het Hamas regime, die alles wat in Gaza gebeurt nauwlettend controleert.