VIDEO Dieudonné en Faurisson

Herbekijk: December 2008 Beroering in Frankrijk door antisemitische komiek

De Franse stand-upcomedian Dieudonné heeft al jaren een patent op antisemitische grappen. Wat de veroordeelde komiek vorig weekend presteerde was echter nooit gezien: voor een vijfduizendkoppig publiek haalde hij de notoire negationist, Robert Faurisson, op het podium uit.

Faurisson is berucht om zijn vele revisionistische geschriften en werd al ettelijke malen veroordeeld voor het ontkennen van de Holocaust.

Volgens de komiek verdiende Faurisson een prijs “voor zijn slecht gezelschap en schaamteloosheid”, een onderscheiding die hem meteen aangereikt werd door een assistent die het strepenplunje van de gedeporteerde Joden droeg, “het kostuum van het licht” – zoals Dieudonné het nodig achtte eraan toe te voegen, tot zichtbare voldoening van de negationist.

‘Ik ben dit niet gewoon’, zei Faurisson. ‘Ik word verondersteld een gangster van de geschiedenis te zijn. Al dertig jaar ben ik een Palestijn in eigen land.’

Advertentie

Ook FN-medewerkers zoals Jean-Marie Le Pen zaten in de zaal. Dat Faurisson plots op het podium stond heeft de zelf al meermaals veroordeelde Le Pen “verbaasd”, en noemde hij een “bizarre genrevermenging”.

Eveneens aanwezig waren Palestijnse militanten en leden van de zwarte, radicaal antiblanke banlieuegroep Tribu Ka, die twee jaar geleden wegens racisme en aanzet tot haat buiten de wet gesteld werd.

De Franse minister van Cultuur Christine Albanel noemt zich “verbijsterd” door “deze provocatie, die alweer het geheugen kwetst en pijnigt”.