Oorlogsmisdaden in Gaza?

WARCRIMES-ICTY-SERBIA-BOSNIA-MASS GRAVE
Srebrenica massagraf

Als je het woord oorlogsmisdaden hoort denk je aan massaslachtingen, verkrachtingen, soldaten die op bevel van officieren vastgebonden strijders doodschieten, massagraven en andere flagrante schendingen waarbij bewust onschuldigen werden geviseerd.

Dat is in de Gaza oorlog niet het geval geweest. Er zijn inderdaad veel onschuldige slachtoffers gevallen toegegeven, dat een handvol soldaten (op 50.000 troepen) over de schreef is gegaan kan ook niet ontkend worden en gebeurt in elk leger. Maar heeft de legertop richtlijnen gegeven om alle burgers te vermoorden? Neen. Werden vrouwen opgepakt en verkracht? Absoluut niet. Werd er aan carpet bombing gedaan? Evenmin. Werden 8.000 jongemanen en ouderen gedporteerd, in kampen gezet en geexecuteerd? (dat laatste gebeurde in Srebrenica)

Waar maakt men zich dan druk om in de Gaza Oorlog? Een commandant die zijn troepen zegt dat hun leven meer waard is dan dat van de Palestijnse strijders (inderdaad niet mooi geformuleerd, maar een oorlogsmisdaad?), t-shirts met beschamende foto’s (ook niet fraai, maar wat kan je van enkele van de 10.000 den 18-22 jarige soldaten verwachten), een vrouw die werd neergeschoten omdat ze per vergissing naar links ipv naar rechts ging (spijtig voorval inderdaad, dat is nu eenmaal oorlog), en nog van die flutgevallen.

Neen, dit zijn geen oorlogsmisdaden. Daarvoor moet je even in Tsjetsjenie gaan kijken, Ex-Joegoslavie, Soedan, Rwanda, enz. Zie ook volgend kort BBC filpje over Srebrenica hier