Jeugdorkest Jenin ontmanteld

anne-frank-ar
Anne Frank in het Arabisch

Kinderen van een jeugdorkest uit Jenin mogen niet meer in hun orkest spelen.Het orkest, een vredesinitiatief, is opgeheven. De reden: de kinderen zijn “politiek misbruikt” volgens de Palestijnse autoriteiten. Zij gaven een opvoering voor Holocaustoverlevenden in Holon. Spelen voor holocaustoverlevenden is voor de Palestijnen in Jenin een politieke daad. Je ontkent er je eigen Palestijnse identiteit mee, volgens de autoriteiten.

Omdat dit probleem niet beperkt is tot de Palestijnen, maar vaak in de hele moslimwereld gekend is, heeft de UNESCO in Parijs eenwebsite gelanceerd die holocaustontkenners in de moslimwereld de pas moet afsnijden. De site is ook in het Arabisch te raadplegen. Verleden week nog in Brussel ontstomd commotie nadat een islamleraar he verhaal van een Holocaustoverlevende in twjifel trok. Ook bezondigde SP.a’er Fouad Ahidar zich door naar een optreden van de Franse Dieudonné te gaan, een man die Holocaustontkenners hoog in het vaandel draagt.

“Veel moslims beschouwen de Holocaust, de uitroeiing van zes miljoen Europese Joden door nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog, als een taboe-onderwerp”, lezen we op de website. “Sommigen denken dat deze gebeurtenis tot de oprichting van de Joodse staat leidde. Anderen geloven dat de erkenning van het Joodse lijden in de Holocaust gelijk zou staan met steun aan Israël en verraad van de rechten van Palestijnse moslims. Ze geloven dus dat ze door hun verwerping van de Holocaust de Palestijnse zaak dienen.”

“Wij daarentegen geloven dat het tonen van respect en medeleven door de Moslims voor de slachtoffers van de Holocaust alleen maar kan bijdragen tot het herstel van het wederzijdse vertrouwen; een essentiële voorwaarde voor een duurzame vrede.”

Volgens IPS News is de website is raadpleegbaar in het Engels en Frans maar ook in het Arabisch en Farsi (men spreekt onder meer Farsi in Iran). Hij bevat zeer gedetailleerde informatie over de verschillende aspecten van de holocaust, met talrijke foto’s en andere documenten. Ook het dagboek van Anne Frank is er in te downloaden, eveneens in het Arabisch en Farsi. De site gaat ook uitgebreid in op de geschiedenis van de relaties tussen moslims en joden.

Advertentie

Website www.projetaladin.org