Israëlische soldaten hielpen Palestijnen tijdens Gaza conflict

free(Volgend artikel is overgenomen van onze collega website Brabosh) Het zal wellicht allemaal niet veel meer uithalen, maar veel Israëlische soldaten deden werkelijk hun uiterste best om Palestijnse burgers te helpen tijdens de Gaza Oorlog. Zij herkenden helemaal niets van de verhalen die eerder naar buiten kwamen met kritiek. Zo zie je maar, er zijn in elk leger wel rotte appels, maar (vooral) ook goeie jongens.

Beschrijvingen van soldaten over de ervaringen van hun eenheden tijdens Operation Cast Lead (’Gegoten Lood‘) worden gebruikt ter illustratie van de vele humane voorzorgsmaatregelen die het leger nam, om Palestijnse burgers te helpen tijdens de duur van het conflict. De soldaten lieten hun getuigenissen registreren en plaatsten ze op de website Soldiers Speak Out, een onderdeel van een initiatief van de Israëlische educatieve organisatie Stand With Us.

Nina Klevipsky

Nina Klevipsky

Nina Klevipsky, 24, die dienst deed in het leger als supervisor in de medische controlekamer van het Home Front Commando centrum, hielp bij het coördineren van verscheidene evacuaties door de lucht van gewonde Palestijnse burgers naar Israëlische hospitalen. Zij vertelde aan de The Jerusalem Post hoe dozijnen Palestijnen tijdens de 22-dagen durende operatie, naar Israël werden geëvacueerd, waar ze werden opgenomen in de hospitalen van Beersjeba en Rehovot. “Vanaf de eerste minuut dat we begrepen dat er moest geëvacueerd worden, maakten we de hospitalen en landingsstroken klaar en mobiliseerden de dokters. Nadien, volgden we de ziekenhuiszorg van de Palestijnen verder op,” legde Klevispsky uit. Zij voegde eraan toe dat zij de recente beschuldigingen over het zogenaamd opzettelijk doden van burgers door IDF-soldaten, met scepticisme bekeek.

Afgelopen woensdag, 25 maart, deed een IDF bron aan de Jerusalem Post de beschuldigingen die werden onthuld, categoriek af als onwaar en dat de officiële onderzoeksresultaten van het leger binnenkort publiek zullen worden gemaakt. “Ik geloof geen woord van al deze aantijgingen. Ik ken de soldaten die naar binnen gingen. Ik weet hoe ze werken, welke waarden zij van thuis uit en van het leger hebben meekregen. Op geen enkele manier zouden dergelijke orders ongemerkt de deur uit kunnen gaan, ” zei Klevispsky. “Ik heb het volste vertrouwen in het leger. Elk jaar vervul ik als reserve-soldaat een maand lang mijn legerdienst. Als ik ook maar één seconde zou twijfelen aan de te volgen procedures, zou ik meteen mijn legerdienst staken. Ik dien in een moreel leger – mijn job is om levens te redden, niet om ze te vernietigen,” voegde ze er nog aan toe.

Amir Golan

Amir Golan

Amir Golan, een 25-jaar oude verpleger, trok op met de reserve-eenheid Givati tijdens het voorbije Gaza offensief. “Ik heb nooit iets dergelijks opgemerkt,” vertelde Golan aan de Post met betrekking tot de recente beschuldigingen. “”Ik werd erg ontgoocheld door de Israëlische media. Het deed me pijn mensen hun integriteit te zien verliezen omdat ik weet dat iemand, die dit van buitenaf heeft onderzocht, de zaken erg grof voorstelde,” voegde hij eraan toe.

Golan zei dat er nooit sprake is geweest van enig geweld tegen Palestijnen binnen de leden van zijn eenheid. “Ik denk dat de algemene geest heerste dat we daar waren omdat we onze huizen moesten beschermen tegen het rakettengeschut [vanuit Gaza]. We waren hoogst gemotiveerd,” zei hij.”Het doet altijd pijn als je mensen ziet lijden. Het was van in den beginne duidelijk dat de operatie algemeen lijden zou veroorzaken, maar we hoopten dat eens we het afvuren van raketten konden doen ophouden, het lijden aan beide zijden zou stoppen,” zei Golan.

Golan is een veteraan van meerdere Gaza operaties, en is in het verleden verscheidene malen met zijn eenheid de Gazastrook binnen getrokken. Tijdens een anti-terrorisme raid in 2005, botste Golan met zijn eenheid op een hoogzwangere vrouw in een huis dat toebehoorde aan een gezochte terrorist. “We zagen een vrouw die begon te klagen over pijn in de buik. Ik kreeg het bevel van mijn commandant om haar medisch te onderzoeken,” vertelde Amir. “Het draaide erop uit dat ze moest gaan bevallen. Ik deed alles wat ik kon om haar te helpen…. want voor nogal voor de hand liggende redenen wilde ze zeker daàr niet bevallen. Zij hoopte dat ze nog op tijd een Palestijns hospitaal kon bereiken,” vervolgde hij zijn verhaal. “Dus wat we deden was met al onze kracht onze eenheid zo snel mogelijk te evacueren. En we renden bijna weg uit die plaats,” vervolgde Amir. “We riepen een Palestijnse ambulance op om zo snel mogelijk ter plaatse te komen en evacueerden haar,” zei hij. “Ik haalde wat verbanden boven en trachtte de vrouw zo goed als mogelijk bij te staan. Zij baarde een gezonde jongen.

Bronnen: Jeruzalem Post, Israel & Palestijnen Nieuws Blog, Soldiers Speak Out, National Post, Stand With Us en Stand With Us Campus; vertaald en vrij bewerkt door Brabosh, Antwerpen 28 maart 2009