Tilak: de gok van Broederlijk Delen

glossy_1032390De campagne ‘Tilak heeft ook talent’ loopt nog tot 12 april. Tot dan is het eenmalige Glossy magazine nog te koop in de krantenwinkel voor 5,95 euro. Broederlijk Delen hoopt dat de verkoop tijdens de eindfase van de campagne nog verder zal toenemen. Een vreemde en wellicht ijdele hoop. Ervaren magazinemakers weten immers dat de verkoop in het begin hoog ligt en afzwakt naar het einde toe.

De ngo Broederlijk Delen heeft in elk geval maar liefst 30.000 exemplaren van het tijdschrift laten drukken. Vandaag zijn er zowat 10.000 verkocht. Eigenlijk kennen we dus nu al het eindcijfer.

Met de actie wil Broederlijk Delen partnerorganisatie PARDS (Participatory Action for Rural Development Society) belichten. PARDS is actief in twaalf dorpen in het district Bastar in de deelstaat Chhattisgarh. Hier behoort ongeveer 70% van de bevolking tot de adivasis, de inheemse volkeren.

PARDS ontstond in 2000 en werkt sindsdien hard om het tij voor de inheemse bevolking te keren. Het einddoel is ambitieus: ‘de honger verdrijven en de inkomens verhogen’. Zorgen dat mensen hun eigenwaarde terugvinden en opkomen voor hun rechten. Zorgen dat het beheer van het woud en de opbrengsten van de woudproducten weer in handen komen van de inheemse bevolking. Zorgen dat de inheemsen de lokale overheden kunnen overtuigen om hun eigen plannen voor ontwikkeling uit te voeren.

Dat klinkt goed. Maar komt het ook overeen met de werkelijkheid ? Evelien vertrok voor 7 maanden naar India met Broedelijk delen. “Daarnaast steunt Pards momenteel ook de bouw van een tempel,” schrijft ze in haar verslag dat we op het internet kunnen lezen. Dat komt dus niet helemaal overeen met het daarnet beschreven ‘einddoel’.

Advertentie

Gie Goris van Mo* Magazine noemt het tijdschrift Tilak letterlijk een ‘investering’ van Broederlijk Delen. En zoals we uit de zakenwereld weten, kan een investering wel eens verkeerd uitdraaien. Soms is een break-even, een nulresultaat dus, al mooi.

Zo erg is dat niet. Broederlijk Delen heeft immers een mooi potje bij de bank staan. Uit de laatste balans (31/12/07) leren we dat de post geldbeleggingen steeg van 5 naar 7 miljoen. BD heeft op die datum voor 2,2 miljoen euro vastrentende effecten en voor 2,7 miljoen euro termijnrekeningen. Niet alleen Tilak heeft blijkbaar talent.

Thierry Debels