Protest tegen komst Abou Jahjah in Londen

De Britse krant the Jewish Chronicle meldt op haar website dat de Joodse Directieraad aan de  bevoegde minister verzoekt  “om de voormalige jahjahHezbollahstrijder en leider van een radicale moslimgroep geen toegang te verlenen om in het Verenigd Koninkrijk te komen spreken”.

Ze geven daarbij de volgende informatie: Abou  Jahjah  staat bekend als de ex-leider van de Belgische Arabisch-Europese Liga nadat hij vanuit Libanon waar hij tegen Israël vocht) naar België kwam. In België kreeg hij problemen nadat  hij gewelddadige moslimrellen ontketende  in Antwerpen na de moord op een Marokkaanse leraar.

Het verzoek  om Jahjah een verbod op te leggen komt slechts enkele dagen nadat ook Ibrahim Mousasawi, de woordvoerder van de Hezbollah een verbod kreeg om in Engeland te spreken tijdens eenbijeenkomst in  de Londense school voor Oosterse en Arabische studies. Mousawi  zond daarop een reactie naar de website van de Guardian waar hij liet weten dat de Britse regering een kans heeft laten liggen om Hezbollah beter te leren kennen. Hij liet verder nog  weten dat hij in Libanon als gastheer fungeerde voor een delegatie Amerikaanse rabbijnen die daar kwamen spreken op een conferentie. Het ging om Neturei Karta, een sekte waarvan de leden bekend staan als  notoire Israëlhaters.

In het JC artikel lezen we verder:  ‘Twee jaar geleden kwam Jahjah in het nieuws met de publicatie van een cartoon van Anne Frank die het bed deelde met Hitler. In de tekstballon stond te lezen: ‘Zet dit maar in je dagboek, Anne’. Verder bekritiseerde hij Holocauststudies door te stellen dat niemand van de dogmatische stellingen mocht afwijken zonder als revisionist of negationist bestempeld te worden met een gevangenisstraf er bovenop.  Op een website verdedigde hij met grove uitspraken de absolute vrijheid van meningsuiting. Zo deed hij een oproep aan alle Arabieren om de Deense vlag als toiletpapier te gebruiken, om op alle muren rabbijnen te tekenen die op de geraamten van dode Palestijnse kinderen dansen en om er de nepgaskamers bij te tekenen. ‘Dat zou zou toch prachtig zijn en echte vrije meningsuiting’ aldus Jahjah.

Enkele weken geleden mocht de Nederlandse politicus Geert Wilders het Verenigd Koninkrijk niet in omdat de regering vreesde dat zijn aanwezigheid in het land de moslims zou beledigen.