Vanavond in Antwerpen: debat over veiligheidsmuur

wall-copy
Ook Marokko heeft een muur gebouwd

Onder de titel ‘De muur is geen mop!’ organiseert de ‘Vereniging voor de Verenigde Naties – youth‘ een debatavond over de bouw van de muur op de westoever.
En dat op woensdag 1 April om 20.00 in lokaal R001 van de Universiteit Antwerpen. (dit is geen april grap)

In de uitnodiging lezen we: “Na de Berlijnse muur, de Chinese muur, de Zuid-Koreaanse muur, de Mexicaanse muur… is er nu ook de muur gebouwd door Israël op de westoever. Israël is deze muur beginnen bouwen een 5tal jaar geleden. Dit kon, net zoals de andere muren in de geschiedenis, op behoorlijk veel reactie rekenen binnen de internationale gemeenschap. Verschillende juridische vraagstukken kwamen aan het licht. Het internationale recht vindt op bepaalde vragen geen antwoord. Is de bouw van deze muur gelegitimeerd? Wat is precies het Palestijnse /Israëlisch grondgebied? Is de muur een veiligheidsmuur of een apartheidsmuur? Wat zijn de verschillende visies op de problematiek. Je komt het allemaal te weten!”

Met een juridische inleiding van Sten Verhoeven ( KULeuven)
Moderator: Marc Bossuyt (Voorzitter van het Grondwettelijk Hof)
Sprekers: André Gantman (Jurist en schrijver van ‘Jood zijn is een avontuur’)
Koen De Groof (CIDSE werkgroep Israël-Palestina)
Mia Doornaert (de Standaard)
Ludo Abicht (UA en schrijver van “Mensen in Israël en Palestina: één maat en één gewicht”)

Hieronder een artikel over de muur verschenen in Joods Actueel van April 2008

MUUR EN MUUR

Commentaar door Michael Freilich en Yves Van de Steen

Advertentie

We zijn begin 2000. Het is een zonnige dag in Netanya, Tel Aviv en Jeruzalem. De zon schijnt, de vogels zingen en de kinderen ravotten op het strand of in het park.

BOEM! Een enorme knal.

Er is een korte stilte en dan… het gejammer en gejank van de overlevenden. Een zelfmoordterrorist heeft zich opnieuw opgeblazen in hartje stad. Kinderen, mama’s en papa’s, ze liggen allen dood op straat. Er zijn ook een heleboel gekwetsten. In de verte beginnen langzaam de eerste sirenes te loeien.

Gelukkig zijn zulke taferelen verdreven tot het verleden. Het aantal aanslagen is gestaag gedaald sinds Israël met de bouw begon van een veiligheidshek (zie kadertje). Van 35 per jaar in 2001 tot slechts 1 vorig jaar.

Wereldwijd is wel fel geprotesteerd tegen de maatregelen die Israël heeft genomen om zich tegen zulke barbaarse aanslagen te beschermen. De checkpoints worden niet geapprecieerd, noch de strenge controles. Maar wat de meeste verontwaardiging uitlokt is ongetwijfeld het veiligheidshek van Israël, nochtans het meest doeltreffend alternatief om aanslagen te voorkomen. Het hek, dat vaak foutief een muur wordt genoemd, wordt zelfs vergeleken met de Berlijnse Muur, ook al bestaat slechts een klein stuk ervan daadwerkelijk uit beton. De ene muur moest autochtonen beletten weg te vluchten uit het communistisch arbeidersparadijs naar het decadente kapitalistische Europa. De andere moet (zelfmoord)aanslagen tegen een democratisch land voorkomen.

De meeste lezers hebben waarschijnlijk nooit gehoord van de Marokkaanse muur in de Westelijke Sahara. Niet verwonderlijk want de internationale pers en media reppen er met geen woord over. Deze apartheidsmuur, ook wel ‘de muur van de schande’ genoemd, werd gebouwd om de plaatselijke bevolking, de Sahrawi te isoleren.

De Westelijke Sahara is een gebied in Noord-Afrika, ten zuidwesten van Marokko, ten westen van Algerije en noordwesten van Mauritanië. Het is een woestijnachtig gebied dat een oppervlakte zo groot als half Frankrijk beslaat. Er wonen bijna 400,000 mensen. El Aaiun is de grootste en belangrijkste stad, met een bevolking van 200.000 inwoners. Andere steden zijn Boujdour, Dakla en Smara.

Advertentie

Het bouwwerk is 2.500(!) kilometer lang (langer dan de Chinese Muur) en heeft tot doel de guerrillastrijders van Polisario uit Marokko en het sinds 1976 bezet deel van de Westelijke Sahara te houden. Door de muur, die bestaat uit metershoge zandbergen, bunkers, prikkeldraadversperringen en zelfs mijnenvelden, wordt 2/3de van de Westelijke Sahara bezet. In het gebied verkeren meer dan 165.000 verdreven Saharanen in de meest erbarmelijke omstandigheden.

De VN en de internationale mensenrechtenorganisaties hebben de bouw van de Marokkaanse muur echter nooit veroordeeld. En over een recht op terugkeer van vluchtelingen wordt eveneens gezwegen. De VN resolutie die Israël vraagt de eigen muur te slopen werd trouwens schaamteloos mede ondertekend door Marokko.

Er bestaan dus muur en muur. Een dubbele standaard, maar dat zijn we al langer gewoon. Volgens Nathan Sharansky behoort dit tot het post-zionistisch modernisme, voorwaarde van het theoretisch antisemitisme. Er is dus wel degelijk, muur en muur.

Israëlische maatregelen tegen aanslagen kennen succes

jaar aantal zelfmoordaanslagen
2001 35
2002 60
2003 26
2004 15
2005 7
2006 5
2007 1
2008 1