New York Times: ‘Verhaal over gedode Palestijnse vrouw is mythe’

bombterrorDe New York Times publiceerde een tweede artikel over de vermeende wreedheden die Israëlische soldaten zouden gepleegd hebben tijdens het conflict in Gaza. Deze  update corrigeert en weerlegt verschillende van deze valse beschuldigingen die na een artikel in Ha’aretz door nieuwsbronnen in de ganse wereld werden overgenomen. De verklaringen  die wereldwijd de meeste aandacht kregen waren afkomstig van een opname van een conversatie van veteranen uit Gaza tijdens een cursus in een militaire school. Soldaten vertelden daar dat een scherpschutter een moeder met haar twee kinderen neerschoot nadat die in een no-go zone kwam. Een ander verhaal ging over een oude vrouw die werd neergeschoten toen ze een huis naderde dat door het IDF werd ingenomen.

De advocaat-generaal van de Israëlische strijdkrachten opende een onderzoek naar aanleiding van deze meldingen en het rapport werd gisteren gepubliceerd. Officieren die bij het onderzoek betrokken waren zeggen dat de soldaten die het bericht over de moeder met haar twee kinderen vertelden niet bij de feiten aanwezig waren en dat het ook nooit heeft  plaats gevonden. “Wel werden er waarschuwingsschoten gelost zijn maar niet in de richting van de moeder en haar kinderen” aldus de officieren die er aan toevoegden dat er naar aanleiding van dit voorval inderdaad geruchten waren die ook deze schoten ongepast noemden. Maar geen enkele soldaat kon zeggen wie er bij betrokken was of wanneer het juist gebeurd was. Het ging m.a.w. om een mythe.

Een soldaat rapporteerde een ander voorval als volgt: “We zagen een vrouw naar ons toekomen en we riepen naar haar. We gaven haar verschillende waarschuwingen om niet dichter  bij te komen. We maakten ook handbewegingen om haar te verwittigen. Ze stopte niet en toen we schoten haar neer. Toen we haar dode lichaam onderzochten vonden we geen bomgordel”. Israëlische bevelhebbers keuren deze actie niet af omdat ze maar al te vaak geconfronteerd werden met gewapende vrouwen in Gaza, zelfs met Hamasterroristen die zich als vrouw verkleed hadden of zich vermomd  als dokters wilden aanvallen.
Brigadier-generaal Eli Shermeister, hoofd van het militaire opleidingscentrum zei in een interview: “We hadden een vrouw die naar ons toegelopen kwam met in één hand een granaat terwijl ze  in de andere hand een Koran vasthield”. Hij  liet weten dat het om enkele voorvallen ging en dat elk incident onderzocht wordt. Maar we kunnen nu al met zekerheid zeggen dat er  geen systematische morele tekorten zijn vastgesteld. Maar in dit geval wilde de vrouw niet stoppen, ondanks de waarschuwingsschoten, en ze liep in onze richting!

Kolonel Roi Elkabets, bevelhebber van een legerbrigade zei dat gevechten werden onderbroken zelfs indien dat een gevaarlijke situatie opleverde. “Wij zagen een vrouw van 60 jaar naar ons toekomen. Ze zwaaide met een witte vlag en had acht kinderen achter haar aanlopen. Daarachter liep een Hamasterrorist met zijn geweer . We schoten hem niet neer”.