Dieudonné legt klacht neer tegen burgemeester St. Joost-ten-Node

anciaux
SPa voorzitter C. Gennez niet bereikbaar voor commentaar

Gisteren 1 april heeft de omstreden Franse komiek Dieudonné  klacht neergelegd tegen Jean Demannez, de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node (geen aprilgrap) omwille van zijn beledigingen en discrimerende houding. De burgemeester had aanvankelijk het optreden van Dieudonné verboden maar de Raad van State had dat verbod bestempeld als een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting. Diedonné noemde de maatregel van de burgemeester waarbij die een politiemacht op de been bracht tijdens zijn optreden discrimerend en liet zijn advocaat J.M.Dermagne klacht indienen bij het parket in Brussel.

In Frankrijk werden vorige maand een groot aantal optredens van Dieudonné afgelast. Dat was ondermeer het geval in Villeneuve d’Asacq, Duinkerke en Montpellier. Ook de optredens in de Franse vestigingen van de hotelketen Novotel die voor maart geprogrammeerd stonden werden afgelast. In de Franse hoofdstad en andere grote steden is de jodenhater persona non grata verklaard. Bertrand Delanoë, de burgemeester van Parijs zei alles in het werk te stellen opdat de komiek-politicus niet meer in de hoofstad zou kunnen optreden.

In Belgie geniet Dieudonné de sympathie van een linkse fanclub waaronder SP.A-parlementslid Fouad Ahidar. Verschillende vragen van de partij om uitleg bleven onbeantwoord.