Tel Aviv viert 100ste verjaardag

100-to-t-a-4-4-09-005
Viering van de 100ste verjaardag. Meer foto's onderaan

Tel Aviv, ook bekend als “de stad die nooit stilstaat”, was de eerste moderne Joodse stad die in Israel gebouwd werd, en is het economische en culturele centrum van het land. Het is een levendige, actieve stad met amusement, kunst en cultuur, festivals en een bruisend nachtleven. Gelegen op een 14 kilometer lange strook aan de Middellandse Zeekust, strekt Tel Aviv zich uit tot voorbij de rivier de Yarkon in het noorden en de Ayalon in het oosten.

Deze week werd de 100ste verjaardag van de stad gevierd met een enorm feest. Wie geïnteresseerd is in de feestelijkheden rond 100 jaar Tel Aviv raden wij volgende online brochure aan, zie hier.

Geschiedenis
Tel Aviv begon zijn geschiedenis in Jaffa (Yafo) – de in zuidwestelijke richting aangrenzende 3000 jaar oude prehistorische stad. De huidige Oude Stad van Jaffa is gebouwd ten tijde van het Ottomaanse Rijk, en zijn stenen huizen en smalle straatjes zijn nu een schilderachtige kunstenaarswijk en toeristisch centrum geworden.

De voornaamste bezienswaardigheden van Oud Jaffa zijn o.a. Gan Ha’Pisga – het “Bergtop Park” met zijn restaurants, galerieën, winkels met Judaica en de unieke sfeer, de strandpromenade en de oude stadsmuren, het bezoekerscentrum op het oude plein en de vissershaven.

Er zijn ook verscheidene belangrijke Bijbelse plaatsen in Oud Jaffa, zoals de Sint-Pieterskerk, die uit de 17e eeuw dateert, het huis van Simon de Leerlooier, waar Petrus zijn visioen ontving over onreine dieren, en het graf van Tabitha, wier deugdzame daden Petrus in staat stelden haar uit de dood te doen opstaan. In Jaffa is er nog de Ottomaanse klokkentoren, een levendige rommelmarkt die altijd een bezoekje waard is, en de Ajami wijk.

in 1909 stichtten zesenzestig in Jaffa woonachtige Joodse families de eerste wijk van wat later de stad Tel Aviv zou worden. Deze wijk, genaamd “Akhuzat Bayit” (hofstede), lag oorspronkelijk binnen Jaffa. In 1910 werd het omgedoopt tot Tel Aviv, en de wijk begon zich uit te breiden. Andere nieuwe wijken werden eraan toegevoegd tot het uiteindelijk het centrum werd van de Yishuv – de toenmalige Joodse nederzetting in Palestina. Het was in Tel Aviv, op 14 mei 1948, dat David Ben Gurion de onafhankelijkheid van de Staat Israël uitriep.

De vroegere wijk Akhuzat Bayit, die zich uitstrekt tussen Montifiori Street en Yehuda Halevi, is het historisch centrum van Tel Aviv. In het westen ligt de wijk Naveh Tsedek, de eerste joodse wijk gesticht buiten Jaffa in 1887. Deze wijk werd in de jaren ’80 gerenoveerd en vandaag de dag is het een charmante en schilderachtige wijk waar veel van de oorspronkelijke huizen bewaard zijn gebleven. Er zijn veel gebouwen in de wijken rondom Akhuzit Bayit, die zijn gebouwd in de eclectische stijl die in de twintiger jaren in Tel Aviv populair was. Groepen van gebouwen in deze stijl gebouwd zijn te vinden op Nakhlat Binyamin en in het “hart van de stad” – de driehoek tussen Shenkin Street, Rothschild Boulevard en Allenby Street.

De Witte Stad
In Tel Aviv is een breed scala van bouwstijlen te vinden, beïnvloed door diverse architecturale stromingen – onder andere ook de Bauhaus stijl. Het centrale gedeelte van Tel Aviv – ook bekend als “De Witte Stad” – bevat de grootste groep gebouwen ter wereld, die gebouwd zijn in de Bauhaus stijl. Om deze reden is De Witte Stad door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Deze stijl is ontstaan in Duitsland en was gebaseerd op zuivere geometrische vormen en asymmetrie, en floreerde vanaf de jaren ‘30 tot de oprichting van de Staat. Al snel trok dit ook andere architecten van de stad aan.

De Witte Stad strekt zich uit van Allenby Street in het zuiden tot de rivier de Yarkon in het noorden, en van Begin Boulevard in het oosten tot aan de zee. Grote concentraties van gebouwen in deze stijl zijn te vinden aan de Rothschild Boulevard en in het gebied van het Dizengoff Center. Het Ha’Yarkon Park is in het noordelijke deel van de Witte Stad aan de oever van de rivier de Yarkon. De haven van Tel Aviv bevindt zich in het noordwesten en daar liggen veel nachtclubs, restaurants en andere uitgaansgelegenheden dicht bij elkaar.

Cultuur en amusement
Tel Aviv is het centrum van cultuur en amusement in Israël. De stad bevat meer dan 20 museums, waaronder de belangrijkste zijn: het Land Israel (Ha’aretz) Museum en het Tel Aviv Museum voor Kunst. Andere musea in Tel Aviv zijn o.a. het Museum van de Diaspora, het Israel Historische Krijgsmachtmuseum, Museum Etzel, het Hagana Museum, Museum Palmach, het Lekhi Museum en het Nachum Guttman Museum.

De stad biedt onderdak aan het Israëlisch Philharmonisch Orkest en het Israëlisch Opera Gezelschap, evenals het merendeel van de nationale dans- en theatergezelschappen.

Tel Aviv is ook het nationale centrum voor het nachtleven en amusement, en is gevuld met nachtclubs in alle mogelijke muziekstijlen, dansen, restaurants, kroegen, koffieshops, discotheken, bioscopen en concertzalen.

Aan de zeekust van Tel Aviv liggen badstranden en een romantische promenade.

De voornaamste historische bezienswaardigheden van Tel Aviv zijn o.a. het Bialik Huis, het Ben Gurion Huis, het Dizengoff Huis, de oude begraafplaats op Trumpeldor Street en het Reuven Huis. Natuurliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan de tuin bij Abu Kabir, Ha’Yarkon Park en de Botanische Tuinen nabij de Universiteit van Tel Aviv. Families met kinderen kunnen genieten van een avontuurlijk pretpark.

De stad heeft meerdere pleinen: de bekendste zijn Rabin Square, Ha’Medina Square en Dizengoff Circle.

Van alle kerken, kloosters en moskeeën in de stad, zoals de Sint-Pieterskerk en het Franciscaans Klooster, zijn er elf te vinden in Jaffa.

Vakantiegangers in Tel Aviv kunnen overnachten in eén van de tientallen over de stad verspreidde hotels, pensions en jeugdherbergen. Deze bieden alle mogelijke vormen van accommodatie aan, variërend van eenvoudig logies tot luxueuze kamers.

Tel Aviv is ook een zakelijk en handelscentrum. Er zijn bedrijvige en kleurrijke markten, zoals de rommelmarkt in Jaffa, de Carmel markt, de Ha’Tikva markt en Levinsky markt. Er zijn ook moderne winkelcentra, zoals het Dizengoff Center en het Azrieli Center, en belangrijke zakelijke centra voor high-tech bedrijven, makelaars en de effectenbeurs. Al deze invloeden hebben van Tel Aviv de zakelijke hoofdstad van Israël gemaakt en een internationaal middelpunt voor congressen, tentoonstellingen en conferenties.

Voor meer informatie over Tel Aviv:

http://www.visit-tlv.co.il
www.telavivhotels.org.il
www.tel-aviv.gov.il
http://www.cntraveller.co.uk/Guides/Israel/Tel_Aviv/Default.aspx?Page=8#

Laten we ook het strand van Tel Aviv niet vergeten