[Geluid] Buitenlandse zaken formeel: Gazakinderen niet aan lot overgelaten

kdgIn de loop van de dag verscheen in de Vlaamse pers het bericht dat de gewonde kinderen uit Gaza aan hun lot zouden worden overgelaten en dat, na drie maanden in ons land, ze het gevoel hebben dat niemand naar hen omkijkt. De berichten lijken gebaseerd te zijn op een oom van één kind die aan een krant zou gezegd hebben dat België veel aandacht kreeg internationaal voor deze opvang en dat hij daar ook wel dankbaar voor is maar dat niemand nog naar hen omkijkt nu. Hij voegt er aan toe dat er ook onduidelijkheid bestaat over het feit of de kinderen en hun familieleden in België mogen blijven of dat het de bedoeling is dat ze terugkeren. Joods Actueel sprak hierover met Bart Ouvry, woordvoerder van minister Karel De Gucht:

[audio:/wp-content/uploads-pjact001/2009/04/dgk.mp3]

Hier de officiele reactie van Buitenlandse Zaken
“Zowel voor de gewonde kinderen als hun familieleden was het conflict in Gaza een enorm moeilijke periode. Het voor sommigen lange verblijf in België, verwijderd van hun familie en vrienden is zeker geen gemakkelijke situatie voor deze mensen. De Minister heeft dan ook alle begrip voor hun ongeduld en frustratie.

Karel De Gucht toont nochtans veel minder begrip voor de politieke recuperatie die sommigen nodig achten en die aanleiding gaf tot enkele artikels en nieuwsitems vandaag. De Belgische pers had tijdens de afgelopen weken op vraag van de regering en van de behandelende artsen nochtans strikt de privacy gerespecteerd van de minderjarige patiënten.

De Belgische solidariteit met de kinderen in Gaza is een solidair gebaar dat gesteund werd door alle geledingen van de Belgische maatschappij. Het is bepaald teleurstellend dat een politiek geïnspireerd initiatief van een enkeling afbreuk doet aan die solidariteit en meer in het bijzonder ook aan het respect voor de rechten van de kinderen uit Gaza.”