Schitterend opiniestuk over vermeende lichtgeraaktheid

Tom Naegels
Tom Naegels

Auteur Tom Naegels schreef een opiniestuk in de krant De Standaard over de hetze rond een artikel in Joods Actueel die de Vlaamse Opera op de korrel nam.

“Eindelijk is het geweten wie de joodse gemeenschap in België is. Hij heet Guido. Ja, zelf dacht ik ook dat ze groter was, maar als het in De Morgen staat, dan is het zo… Lees dat stuk van Guido Joris: die man is helemaal niet boos, laat staan beledigd. Hij heeft enkel gedaan wat ik nu al zeven jaar elke week voor deze krant doe: een mening opschrijven. Van mij heeft nog nooit iemand gezegd dat ik lichtgeraakt ben, of dat ‘de Vlamingen’ boos zijn. Ik vind ook dat Joods Actueel zich soms belachelijk maakt. Maar het gaat om één blad, niet om ‘joden’, en dat blad is niet ‘boos’ maar doet aan kritiek, zoals volwassen mensen in alle bladen dat doen.” Lees heel het artikel hier


Dat het nieuws ook minder spectaculair gebracht kan worden dan bij De Morgen (‘Joden Boos op Opera‘) bewijzen onze Noorderburen van Radio4 Nederland. Die brengen het bericht op hun site als volgt:

Kritiek op Samson et Dalila bij Vlaamse Opera
Rond de op handen zijnde productie van de opera Samson et Dalila van Camille Saint-Saëns bij de Vlaamse Opera is commotie ontstaan. In het tijdschrift Joods Actueel wordt met name de randprogrammering van de productie bekritiseerd.

Want dat randprogramma gaat helemaal niet over alle conflicten in de wereld, zoals de Vlaamse Opera zegt, maar alleen maar over het conflict tussen Israël en Palestina. En daarin neemt de Vlaamse Opera misschien geen ‘anti-Israëlisch’ standpunt, maar toch op zijn minst een ‘eenzijdig’ standpunt in, vindt Joods Actueel.

Advertentie

De opera moet op 28 april in première gaan. Luister hieronder naar een van de beroemdste passages uit Samson et Dalila: het Bacchanaal.