(Beluister) Paus wil uittocht christenen uit Midden-Oosten halt toe roepen

Knack schrijft in zijn online-editie over  het pausbezoek dat “het is bedoeld om de christelijke minderheid in het Midden-Oosten aan te moedigen. Voor de oprichting van de staat Israël in 1948 was twintig procent van de bevolking in Palestijns gebied christelijk. Nu is dat nog twee procent”.

APTOPIX ITALY POPE MIDEAST
Benedictus XVI bij zijn aankomst in Jordanië

Ook Radio 1 maakte in haar  ochtendprogramma gewag van het verdwijnen van christenen uit het gebied.  [audio:/wp-content/uploads-pjact001/2009/05/paus_palestijnsegebieden.mp3]

In een latere uitzending sprak VRT-journalist Marc Ooms van een massale uittocht van christenen uit het Midden-Oosten en dat het pausbezoek zeker de bedoeling heeft om deze uittocht een halt toe te roepen

[audio:/wp-content/uploads-pjact001/2009/05/uittocht.mp3]

Open Doors een protestantse organisatie die vervolging van christenen in de wereld opvolgt laat in een persbericht weten dat in Gazastad de christenen doodsbedreigingen ontvingen en dat de weinige christelijke families in het gebied dat proberen te verlaten. De organisatie maakt jaarlijks  een top tien van de landen waar christenen het hard te verduren krijgen.  Deze lijst wordt aangevoerd door het communistische regime in Noord-Korea onmiddellijk gevolgd door Saoedi-Arabië en Iran op de derde plaats. Het aantal christenen in Irak is verminderd van 1,4 miljoen in 1980 tot minder dan 500.000 op dit ogenblik.