Joodse zakenman koopt Hitlers wereldbol voor 70.000 Euro

wereld-dvd-palEen ondernemer in San Francisco kocht onlangs op een veiling de wereldbol die aan Adolf Hitler toebehoorde. Hij telde daarvoor een bedrag van 70.000 Euro neer. “Er zijn veel gevoelens verbonden aan dit voorwerp” zei de woordvoerder van koper Bob Pritkin tegen het KGO-televisiestation. “Het is een voorwerp dat je als een onderdeel van de geschiedenis kan beschouwen”. Natuurlijk is er ook de emotionele waarde, wat moest Hitler hebben gedacht indien men hem gezegd had dat vele jaren later een Joodse ondernemer zijn wereldbol zou kopen? Het plan van Hitler om de Joden uit te roeien is mislukt.

De wereldbol werd te koop aangeboden door de 91-jarige John Barsamian. Barsamian verbleef aan het eind van de tweede wereldoorlog in Duitsland als legerofficier. Hij vond het voorwerp in het Arendsnest, het buitenverblijf en hoofdkwartier van Hitler in de Alpen in Bergchtesgaden. Bergchtesgaden ligt in het uiterste zuiden van Duitsland, nabij de Oostenrijkse grens. Barsamian die toen 28 jaar oud was, zei dat hij van zijn oversten toestemming had gekregen om de wereldbol mee naar Californië te nemen waar hij woonde. Daar bleef het voorwerp, met kogelgaten erin, 60 jaar lang liggen.

De veteraan is van plan om een deel van de opbrengst aan een goed doel te schenken en de rest te gebruiken om zijn rekeningen mee te betalen.