Foto’s Lag Baomer Antwerpen

img_8861
foto Nieuwsblad John Moussiaux

De joodse gemeenschap in Antwerpen vierde vorige dinsdag een speciaal feest: Lag Baomer.

Foto’s bekijken kan hier

Op deze fotopagina kan je de foto’s bekijken die onze blogfotograaf John maakte op de speciale joodse feestdag.

Lag baOmer (ook Lag Baomer, Lag BaOmer, Lag B’Omer) is de 33ste dag van de Omertelling en valt op dag 18 van de joodse maand ijar (in april of mei). Omer staat hier voor de rouwperiode tussen Pesach en Shavoeot. Lag baOmer is uitzondering op de rouw omdat dit de dag was waarop er een einde kwam aan de geheimzinnige massale sterfte van de leerlingen van Rabbi Akiva in de tweede eeuw van de gangbare jaartelling. Deze rabbi was vermaard om zijn geleerdheid ten aanzien van de Mishna. Tevens is het de overlijdensdag van Rabbi Shimon bar Yochai, de schrijver van het kabbalistische boek Zohar. Hij wilde dat zijn overlijdensdag als feestdag gevierd zou worden. Vele duizenden met name chassidische joden bezoeken op deze dag zijn tombe in Miron, nabij Safed in het noorden van Israël.