Aanslag verijdeld. ‘Bommen’ geplaatst in New Yorkse synagoge

img_0470_view_home_page_springVier mannen die woensdagnacht bommen plaatsten aan de voorgevels van een synagoge en Joods centrum werden ter plaatse  door de politie gearresteerd. “De arrestanten  wisten niet dat het nepbommen waren” aldus een politie woordvoerder tijdens een nachtelijke persconferentie naar aanleiding van de feiten. Het gaat om de synagoge Riverdale Temple in New York (website hier).

De autoriteiten zeiden dat een federale politieagent de groep wist te infiltreren en dat het FBI – die de vier al een jaar lang in de gaten hield – hen in hun auto kon arresteren voor ze konden wegvluchten.

Rabbijne Judith Lewis
Rabbijne Judith Lewis

Rabbijne Judith Lewis, de geestelijke verantwoordelijke voor de Riverdale Temple, een van de twee geviseerde Joodse doelen, zei dat ze woensdagavond in de synagoge aanwezig was omdat er
verschillende vergaderingen waren maar dat ze niets afwist van het drama dat zich buiten het gebouw afspeelde.

“Ik was in de gebedsruimte tot ongeveer halfnegen en ging dan naar de lobby waar ik twee mannen zag. Ik stond op het punt om hen te vragen het gebouw te verlaten toen deze twee politie-officieren hun legitimatiebewijs bovenhaalde . Vervolgens werd ik door hen op de hoogte gebracht van het ingrijpen van de politie en werd aan al de aanwezigen gevraagd om het gebouw langs een achteruitgang te verlaten” zei ze.  “Het leek goed gepland en de politie kende  blijkbaar op voorhand alle details van de gebeurtenissen buiten” aldus nog rabbijn Lewis.

Politiefunctionarissen omschreven de groep als terroristen die in de VS waren opgegroeid en dat ze ook bij drie appartementsblokken verderop aan het Riverdale Joods Centrum ‘bommen’ onder auto’s geplaatst hadden. Hun bedoeling was om de explosieven vanop afstand tot ontploffing te brengen. In werkelijkheid ging het echter om namaakexplosieven die in een lab door FBI technici waren klaar gemaakt om het viertal te misleiden.

Advertentie

Volgens de politie waren de vier wraakzuchtig omwille van de oorlog van de VS tegen Afganistan maar staken ze ook hun haat voor Joden niet onder stoelen of banken.  Alle vier zijn ze geboren en getogen Amerikanen. Het kopstuk van de bende is de zoon van een Afgaanse immigrant en de drie anderen hadden zich tijdens hun verblijf in een gevangenis tot de islam bekeerd. Lokaal politicus Peter King zei tegen CNN dat de verdachten geassocieerd werden met een moskee in Newburgh.

Rabbijn Lewis zei “opgelucht” te zijn dat de autoriteiten de vier al die tijd al in de gaten hield. “De poltie heeft duidelijk efficiënt werk geleverd en met resultaat. Bovendien wisten ze te voorkomen dat er paniek uitbrak en dat de synagogebezoekers veilig de plaats konden verlaten”.

Dit was al de tweede aanval op synagogen in Riverdale in enkele jaren. De conservatieve Riverdale synagoge werd eerder door islamistische extremisten aangevallen met molotovcoctails, die veroorzaakten toen slecht beperkte schade omdat de brandbommen van zelf doofden tegen de voorgevel.

De beschuldiging tegen de mannen luidt tevens dat ze plannen hadden om met luchtafweerraketten miliaire vliegtuigen uit de lucht te schieten in de buurt van de militaire basis in Newburgh in de staat New York.