De religieuze urgentiedienst van Joods Antwerpen, Hatzoloh

ja_hatzoloh-1
foto uit Joods Actueel magazine

Leden van de Antwerpse Joodse gemeenschap zijn al langer bekend met Hatzoloh, de religieuze spoeddienst. Anderen hebben ze misschien ook al zien rondrijden op hun bekende rode scooters maar weten niet wie of wat Hatzoloh is. Joods Actueel had een gesprek met Shmulie (Samuel) Markowitz, hoofdcoördinator van de organisatie.

“Hatzoloh is het Hebreeuwse woord voor redding. Het concept van Hatzoloh is eenvoudig, een kleine groep vrijwilligers staat in voor de dienst eerste zorgen bij ongevallen. Het idee zag in 1978 het levenslicht in New York. De religieuze jood, Hershl Weber was op straat getuige van hoe iemand in elkaar zakte. De omstaanders wisten niet wat doen en verwittigden de hulpdiensten. Toen de ambulance ter plaatse kwam (wat ettelijke minuten duurde) bleek de man overleden.”(Uit ons archief, januari 2008)

“Waarom geen interne dienst in de joodse gemeenschap organiseren van mensen die de eerste zorgen toedienen in de vaak cruciale momenten voor de ambulance aankomt dacht Weber bij zichzelf. En zo werd het idee van Hatzoloh geboren, een spoeddienst die binnen enkele ogenblikken ter plaatse is, en door effectieve communicatie met de hulpdiensten, de patiënt kan helpen bijstaan. De organisatie is uitgegroeid tot een officiële spoeddienst van vrijwilligers en telt in New York zo’n 1.500 leden, een tiental ambulances en zelfs een helikopter. Het is de grootste vrijwillige spoeddienst ter wereld.”

“Het duurde niet lang of andere Joodse gemeenschappen namen het idee over. Vandaag vindt men dan ook lokale Hatzoloh diensten in alle steden met een Joodse aanwezigheid zoals L.A., Londen, Zurich, Johannesburg en ook Antwerpen. De Antwerpse tak van Hatzoloh zag het levenslicht in 2001. ‘De Joodse gemeenschap stond aanvankelijk sceptisch tegenover het idee’ vertelt Shmulie Markowitz, een van de drie hoofdverantwoordelijken van Hatzoloh Antwerpen, ‘maar vandaag heeft elk Joods huishouden in Antwerpen ons telefoonnummer bij de hand’. Zo’n 100 maandelijkse interventies bewijzen het nut van deze dienst.”

Lees heel het artikel zoals verschenen in Joods Actueel, u kunt een PDF bestand hier downloaden.
Wilt u elke maand dergelijke interessante artikels lezen, neem dan nu een abonnement.