Sneeuw en ijzel: Hatzoloh Antwerpen neemt gepaste maatregelen met quad

“De greep van dit toestel op onstabiele ondergrond is fantastisch” aldus Benny Lubelski van Hatzoloh
“De greep van dit toestel op onstabiele ondergrond is fantastisch” aldus Benny Lubelski van Hatzoloh

De joodse ambulanciers van Hatzoloh hebben het dezer dagen vrij lastig om met hun scooters door de straten van joods Antwerpen te racen bij een zoveelste dringende oproep. Maar geen nood, de organisatie zet de grote middelen in met de indienstname van een 4×4 all-terrain quadbike die probleemloos sneeuw en ijzel kan trotseren.

Samuel Markowitz, hoofd-coördinator van Hatzoloh legt uit: “Het is levensgevaarlijk om met een scooter over ijs en sneeuw te rijden daarom hebben we besloten om een quad in gebruik te nemen voor dergelijke situaties.”

Zwaailichten

Normaal gezien mogen quads niet door de stad rijden maar de vorige burgemeester, Patrick Janssens, gaf vorig jaar reeds zijn fiat aan de urgentiedienst van Hatzoloh om de handige, maar ook luidruchtige, vierwieler te gebruiken voor dringende oproepen.

Hatzoloh is een paramedische organisatie binnen de Joodse gemeenschap die werd opgericht om de eerste hulp te bieden bij ongevallen. Dat kan gaan van kleine blessures en kwetsuren maar ook voor ernstige incidenten. In dat geval doet Hatzoloh het werk vooraleer de ambulance kan toekomen.

Advertentie

De organisatie kreeg in het verleden al de erkenning van Binnenlandse Zaken en is gemachtigd om zwaailichten en sirenes te gebruiken op hun scooters. Nu kreeg  ook de vierwieler de nodige facelift om als prioritair voertuig herkend te worden.

Noodzaak reeds bewezen

In dit winterweer heeft de quadbike zijn taak reeds bij verschillende dringende oproepen bewezen. Vooral vorige week, toen er net verse sneeuw viel, was de noodzaak van dit gemotoriseerd voertuig goed duidelijk: Er kwam een dringende oproep binnen van een bejaarde man die was flauwgevallen. Het duurde meer dan 20 minuten voordat de ambulance arriveerden omdat het verkeer zo goed als muurvast zat.

Maar Hatzoloh was met behulp van de quad reeds ter plekke na nog geen vijf minuten en kon de patiënt de dringend – en noodzakelijke zuurstof toedienen. Dokters waren het erover eens dat indien dit niet was gebeurd, de patiënt het waarschijnlijk niet had overleefd.

quad1
De quad geniet heel wat bekijks, “maar wat telt zijn de resultaten”, aldus de organisatie, “en die zijn er”.