Modeontwerper Galliano gerehabiliteerd

john-gallianoDe belangrijkste Joodse vereninging in de V.S. die tegen antisemitisme strijdt, de Anti-Defamation League (ADL), juicht de ‘bekering’ toe van de in 2011 in ongenade gevallen ontwerper Galliano.

Galliano verloor zijn job bij topontwerper Christian Dior nadat hij in een Parijse bar werd opgepakt na het uiten van antisemitische verklaringen. Ondertussen heeft hij ‘significant’ veel tijd besteed aan het begrijpen van het antisemitisme, aldus de nationale directeur van de ADL, Abraham Foxman in een verklaring vorige vrijdag 18 januari.

“Meneer Galliano heeft hard gewerkt om zijn wereldbeschouwing te veranderen en heeft veel tijd genomen om over het kwaad van het antisemitisme en van vooroordelen, te lezen en te leren”, aldus Foxman.

Volgens Galliano ligt de schuld voor zijn gedrag bij zijn vroegere drug- en alcoholverslaving. Een Franse rechtbank veroordeelde hem voor “openbare beledigingen op basis van afkomst, religie, ras of etniciteit” bij meerdere incidenten.

Hij kreeg een voorwaardelijk boete van zesduizend euro en moest een symbolische euro betalen voor iedereen die hij beledigd had. De rechter oordeelde dat de mediahype en zijn ontslag bij Dior al voldoende straf waren.

Advertentie

ADL verheugt zich over “het herstel en de bekering” van Galliano, en voegde er aan toe: “We hebben hem tijdens zijn herstelperiode vele malen ontmoet. Hij neemt de volle verantwoordelijkheid voor zijn uitlatingen en begrijpt dat voor zo’n kwetsende opmerkingen geen plaats is in onze samenleving.”

De ADL is ook blij met de uitnodiging van ontwerper Oscar de la Renta om Galliano wat tijd in zijn atelier te laten doorbrengen.

“We wensen hem veel succes en zien er naar uit om in de toekomst met hem samen te werken in de strijd tegen antisemitisme, onverdraagzaamheid en vooroordelen”, besloot de ADL.