Hatzoloh ambulanciers leggen bloemen neer aan Lommelse basisschool ’t Stekske

Leden van de Hatzoloh, de bijzondere Joodse ambulanciersdienst uit Antwerpen, hebben gisterenavond  bloemen neergelegd aan de Lommelse basisschool ’t Stekske, de school die bijzonder hard getroffen werd door het tragische busongeval in Zwitserland.

Rond negen uur arriveerden de Joodse hulpverleners  in Lommel en ze waren onder de indruk van de serene sfeer die aan de schoolpoort heerstte en konden met eigen ogen zien hoe ook anderen op dat uur nog altijd langs kwamen om hun medeleven te betuigen.

Ambulancier Daniel Werner zei tegen Joods Actueel: ” We vonden dat we niet anders konden dan ter plaatse ons medeleven te betuigen. Natuurlijk ben je in de eerste plaats als ouder betrokken als een andere ouder zijn kind verliest, dat is het ondenkbare. Maar als hulpverlener reflecteer je ook na over deze rampzalige gebeurtenissen. We doen zelf regelmatig rampoefeningen maar hier maken mensen een echte ramp mee en dat is nog iets anders dan een oefening. En je weet ook als hulpverlener hoe erg dat is omdat je van nature ingesteld ben om zoveel mogelijk mensen te redden.

Wij maken het ook mee dat we iemand niet kunnen helpen en dat is pijnlijk maar meemaken dat zoveel kinderen niet meer konden geholpen worden dat is een verschrikking en het verdriet voor de nabestaanden is niet onder woorden te brengen. Ook voor de hulpverleners in Zwitserland die op een dergelijke chaotisch ongeval uitkomen zijn het moeilijke tijden” aldus Werner die er nog aan toevoegt “Woorden schieten te kort, je kan alleen maar met je aanwezigheid trachten te  laten weten dat je in de pijn van de zovele ouders, broers en zussen en vrienden van alle getroffen mensen deelt”.

De Antwerpse Joodse gemeenschap is al langer bekend met Hatzoloh, de religieuze spoeddienst die in 2001 werd opgericht. Andere Antwerpenaren hebben ze misschien ook al zien rondrijden op hun bekende rode scooters maar weten niet wie of wat Hatzoloh is. De Joodse hulpverleners doen een honderdtal interventies per maand in de Joodse buurt en staan erom bekend binnen de twee minuten ter plaatse te zijn omdat ze  zich met scooters zeer snel in de binnenstad kunnen verplaatsen.