Joodse gemeenschap van België deelt in diepe rouw

Baron Julien Klener, de voorzitter van het Centraal Israëlitisch Constistorie van België,  heeft op de websites van de getroffen schoolgemeenschappen in Lommel Kolonie en Heverlee een boodschap achtergelaten waarin hij het medeleven van de Joodse gemeenschap in ons land naar aanleiding van de tragische dood van de schoolkinderen, hun begeleiders en de buschauffeurs  overbrengt. Ook heeft de consistorievoorzitter een brief geschreven naar burgemeester Louis Tobback van Leuven en naar diens collega de Lommelse burgemeester Peter Vanvelthoven. In zijn schrijven  laat hij weten dat de zielepijn die deze tragische  gebeurtenis in zoveel families veroorzaakt niemand binnen de Joodse gemeenschap onberoerd laat:

Mijnheer de Burgemeester,

Bij deze wil ik, namens de joodse gemeenschap van België, mijn diepste gevoelens van medeleven betuigen met alle families en verwanten van de slachtoffers van het tragisch busongeval in Zwitserland. Woorden schieten in deze tekort om de zielepijn uit te drukken en om troost te bieden. Toch, deze gedachte gegrepen uit de joodse traditie: de ziel wordt dikwijls vergeleken met een fles parfum. Wanneer de fles breekt, vloeit het parfum weg. Wat echter blijft hangen, is de zieletroostende geur, de herinnering aan ooit. Dit geldt evenzeer voor deze geknakte levens, ze hebben ons verlaten, maar hun aanwezigheid blijft, als een levensboeket, in ons hart bewaard.

Met herhaalde gevoelens van gemeend medeleven,

Prof. Dr. Julien Klener
Voorzitter

Advertentie

Solidair het leed dragen

Onmiddellijk nadat vice-minister Joelle Milquet gisteren de modaliteiten van de Nationale Rouwdag voor vandaag 16 maart heeft bekend gemaakt heeft de Joodse koepelorganistatie, het Forum der Joodse Organisaties, laten weten dat zij gehoor geven aan de oproep om om 11 uur een minuut stilte in acht te nemen. De organisatie heeft daarnaast een aansporing aan de scholen gericht:  “Hetgeen is gebeurd, is ondenkbaar en het leed is ondraaglijk voor de ouders, de familieleden en de vrienden. Wij moeten allen solidair zijn met de slachtoffers en hun nabestaanden en vinden het daarom van groot belang dat ook onze jeugd dit drama herdenkt” aldus het FJO die daarmee alle scholen vraagt om stil te staan bij de noodlottige gebeurtenis.