Bomen geplant in Israël voor slachtoffers busramp uit Lommel en Heverlee

Premier Leterme plantte vorig jaar nog enkele bomen in het Belgisch woud van KKL in Israël. Nu komen er dus 28 bij in het Yatirwoud.

De Belgische afdeling van Keren Kayemeth LeIsrael (KKL) heeft bekendgemaakt een herdenkingsplek aan te leggen voor de slachtoffers van het ongeval met een Belgische autobus in Zwitserland. Die komt er in het Belgische bos in Yatir, Israël. Daarvoor worden de eerste achtentwintig bomen aangeplant. In totaal zullen op deze herdenkingsplaats minstens duizend bomen komen en zal een herinneringsplaat worden aangebracht. Het Belgische bos waar de herdenkingsplaats voor de slachtoffers van het busongeval is voorbehouden, ligt bij het Yatirwoud dat bovendien het grootste bosgebied in Israël is en aan de Negevwoestijn grenst. KKL België neemt dit initiatief gezamenlijk met de Joodse gemeente van Brussel.

Recht uit het hart

Jacky Benzenou, de voorzitter van KKL België zei tegen Joods Actueel dat het planten van bomen in Israël naar aanleiding van belangrijke gebeurtenissen een voorkomend gebruik is, zowel bij heugelijke, feestelijke gebeurtenissen als bij tragische zaken. “Maar het is vooral een goede traditie die helpt om dramatische voorvallen in gedachten te houden en in dit geval ook een bijdrage kan leveren om de kinderen en hun begeleiders en de buschauffeurs nooit meer te vergeten”, aldus Benzenou.

“We hebben deze actie ondernomen na overleg met opperrabbijn van Brussel, Albert Guigui. Het komt recht uit ons hart want we hebben dagenlang meegeleefd met het leed, dat deze verschrikkelijke catastrofe bij zoveel families in Heverlee en Lommel, veroorzaakte”, aldus de KKL-voorzitter die verder laat weten dat alle mensen in ons land die dat wensen ook een boom op deze herinneringsplaats in het Belgische bos kunnen laten planten.

De herinneringsplaats in Yatir zal plechtig worden geopend nadat de eerste duizend bomen zijn aangeplant. Tijdens die ceremonie, waarvan de datum nog niet bekend is, zal er een gedenkplaat worden aangebracht met de namen van de achtentwintig slachtoffers.

Praktische informatie:
lezers die aan deze boomplantactie willen deelnemen kunnen informatie aanvragen via kkl@skynet.be