KKL België misnoegd dat Forum bomen direct in Israël bestelt

kkl

De Belgische tak van de Israëlische milieu-organisatie KKL beschuldigt het Forum der Joodse Organisaties van een “gebrek aan broederlijkerheid”. Aanleiding hiervoor is de aankondiging van het FJO dat ze een Belgisch woud met 1000 bomen wil aanplanten in Israël en dat ze daarvoor de Belgische afdeling van KKL passeert.

Jacky Benzennou en Betty Dan, respectievelijk de voorzitter en de directeur van KKL-België, lieten aan Joods Actueel, weten dat zij het “eigengereide karakter van het Forum ten zeerste betreuren”. In Israël zou het FJO ook de Belgische afdeling van KKL “hebben zwartgemaakt en verweten niet gemoedelijk in de omgang te zijn”.

«Het gebrek aan broederlijkheid van het Joods Forum is uiterst betreurenswaardig, terwijl wij net alles doen wat er in ons vermogen ligt om de milieudoelstellingen van de Joodse staat te ondersteunen, maar dit soort soloacties dragen niet bij aan een goede verstandhouding», aldus Dan en Benzennou die hopen

Taalbarrière?

Advertentie

Buitenstaanders wijzen er echter op dat het KKL, dat gesitueerd is in Brussel, zijn publicaties niet meer in het Nederlands verzorgd en de communicatie vooral toespitst op Franstalig België. Enkele jaren geleden werd ook het kantoor in Vlaanderen gesloten. Mogelijk is dat één van de redenen waarom het FJO liever direct met Israël communiceert.

Het FJO zelf wil niet al te veel woorden vuil maken aan deze zaak. Ondervoorzitter van de organisatie, Eli Ringer, vertelde tegen Joods Actueel dat er niet teveel gezocht moet worden achter deze hele affaire en dat een lid van zijn organisatie gewoon al jaren een goed contact heeft met iemand op de hoofdzetel van KKL  in Israël.