Nieuwe KKL Antwerpen voorzitter, Marc Nejman, zet in op vervlaamsing

Door te klikken op de foto komt u op de Belgiche KKL website, voorlopig nog volledig in het Frans

KKL is de grootste milieuorganisatie in Israël en met haar vele lokale afdelingen in een groot aantal landen, waarschijnlijk ook één van de grootste ter wereld. De Antwerpse afdeling krijgt met Marc Nejman een nieuwe gedreven voorzitter die de organisatie in Vlaanderen op de kaart wil zetten, te beginnen met de website van de Belgische afdeling die nu volledig Franstalig is.

Marc Nejman

Professioneel is de man verantwoordelijk voor het runnen van het bekende bakkerijbedrijf Kleinblatt. Neyman is vastberaden om tijdens zijn voorzitterschap de geweldige ecologische ontwikkelingen die beduidend verder reiken dan alleen maar de bebossing in Israël, ook op de Vlaamse kaart te zetten. Hij zegt zijn motivatie te ontlenen aan het feit dat steun aan ecologische doelstellingen in het belang en in het voordeel van iedereen is.

Voor alle duidelijkheid de KKL, een zionistische organisatie, heeft geen uitstaans met het Palestijnse conflict. Toch werd de milieuorganisatie in 2013 in ons land bekend nadat een Franstalige krant schreef dat prins Laurent de vermetele moed had om een boom te planten in Israël. Dat was het startsein voor de anti-Israëlkrachten in België om de milieuorganisatie aan te vallen.

Toonaangevend

De nieuwe voorzitter vindt het vooral belangrijk om Joden en niet-Joden te wijzen op het feit dat de Israëlische organisatie, die reeds in 1910 werd opgericht, zich ontwikkeld heeft tot het meest  toonaangevende eco-instituut ter wereld, met een voorbeeldfunctie om u tegen te zeggen.

Advertentie

Israël is niet alleen het enige land waar de bebossing jaarlijks fors toeneemt maar KKL is vooral bekend om haar ecologisch onderzoek en de ontwikkeling van technologieën van voedsel- en watervoorziening in extreme omstandigheden. Het bijzondere expertise-aanbod van KKL wordt wereldwijd ingezet bij het bestrijden van de woestijnvorming die 168 landen treft en de verzilting van water. Met de dreigende klimaatopwarming in het vooruitzicht, exporteert KKL haar deskundigheid op het gebied van waterbeheer en agrarische strategieën naar woestijngebieden en zet ze in op hernieuwbare energie. Ze doet dat niet alleen in het Beloofde Land maar ook in Afrika (Kenia, Ethiopië) en Europa (Spanje) waar de nieuwste landbouwtechnieken worden ingevoerd.

Communicatie

In gesprek met onze redactie laat Nejman weten dat hij er allereerst voor wil zorgen dat de communicatie van KKL niet alleen in het Frans verloopt.

“Er zal een update komen naar een Nederlandstalige website. In Antwerpen en Vlaanderen kan het werk echt een nieuw dynamisme gebruiken en als ik daarvan de initiator kan zijn, dan zal ik me daarvoor inzetten tot en met.”

Daarom wil Nejman de oudste initiatieven in ere herstellen, zoals de vermaarde blauwe spaarbusjes die inmiddels een collectors item geworden zijn. Maar een spaarbusje in huis confronteert je vooral elke dag met belang van Israël en van het milieu. Het boomplanten blijft belangrijk, iedereen kan in Israël trouwens een boom laten planten.

Maar vooral het uitbouwen van een netwerk voor de Belgische KKL-afdeling ziet hij als zijn belangrijkste opdracht. Daarvoor wil hij de informatie in de eerste plaats naar scholen en jeugdverenigingen brengen. “De jeugd in Vlaanderen is gevoelig voor de milieuproblematiek en KKL biedt perspectieven voor de grote uitdagingen waarmee zij zullen geconfronteerd worden en waar zij nu al een bijdrage kunnen leveren aan mogelijke oplossingen”. Zijn twee zonen zijn trouwens actief in de jeugdbeweging.

“Lezers met meer vragen over het werk van KKL België kunnen gerust bij mij terecht”, besluit de nieuwe voorzitter. “Gewoon een mailtje sturen naar marc@kleinblatt.be en ik doe het nodige”.

Advertentie