‘United With Israel’ plant fruitbomen in Israël

Niet enkel het Joods Nationaal Fonds plant bomen. Joods Actueel nam kennis van de actie van de internationale organisatie ‘United With Israel’ die duizenden fruitbomen in het zuiden van Israël plantte:

Als antwoord op de 1.500 raketten die vorig jaar november insloegen in het land Israël tijdens de oorlog met Hamas heeft ‘United With Israel’ een campagne gevoerd met het doel 1.500 fruitbomen te planten in het zuiden van Israël. Dit doel is ruimschoots gehaald. Het aantal geplante bomen bedraagt nu al meer dan 2.000 en groeit nog steeds aan.

Naast het belangrijke oogmerk om solidariteit te betonen met de onder vuur liggende gemeenschappen helpt dit project bij de verdere ontwikkeling van de ecologie en het natuurschoon in het zuiden van Israël. Door het planten van fruitbomen wordt de oude droom van Israël vervuld: “de woestijn laten bloeien”.

De bomen werden geplant in:
Moshav Shuva: een klein dorp gesticht in 1950 door Joodse vluchtelingen uit Tripoli. Nu wonen er zo’n 400 inwoners, allemaal Joodse immigranten die vluchtten uit de Arabische wereld.

Be’er Sheva: de stad van de zeven bronnen. Deze stad heeft een rijke bijbelse voorgeschiedenis. Abraham graafde er een waterput, sloot een verbond met koning Abimelech en plantte er een tamariskboom om dat verbond te bezegelen. Het hedendaagse Be’er Sheva dateert uit het Ottomaanse tijdperk: restanten kunnen in het stadscentrum nog steeds worden gevonden.

Advertentie

Moshav Kidron: een landbouwgemeenschap nabij de havenstad Ashdod. De gemeenschap werd gesticht door holocaustoverlevenden uit het voormalige Yougouslavië.

Moshav Tifrach: deze religieuze gemeenschap is gelegen nabij Ofakim, tussen Netivot en Be’ersheva. Studie van de Thora wordt er afgewisseld met werk op het land. De 1500 inwoners van deze moshav kwamen in de jaren vijftig van vorige eeuw uit Hongarije en Noord-Afrika.

Otniel: een religieuze gemeenschap in de zuidelijke heuvels van Judea nabij Hebron, de stad waar volgens de traditie de aartsvaders en –moeders begraven liggen.

Mitzpe Ramon: een stad vlakbij de kibbutz van voormalig eerste minister David Ben-Goerion. Gesticht in 1951 als uitvalsbasis voor de arbeiders die een weg aanlegden naar Eilat in het uiterste zuiden. In de omgeving van Mitzpe Ramon zijn duizenden wijnstokken geplant.

(tekst ingekort door de redactie)

Let wel: het planten van bomen als teken van solidariteit met de Joodse bevolking – veelal vluchtelingen – en als pacifistisch antwoord op het blinde geweld van Hamas zal naar alle waarschijnlijkheid de goedkeuring van Groen!-parlementslid en palestijnenrechtenactiviste Eva Brems niet kunnen wegdragen.

Meisje plant boom in Tifrah: mag niet van Groen!
Meisje plant boom in Tifrah

Plant zelf een boom in het Heilig Land

Advertentie

Ook u kan een boom laten planten in Israël via deze link daarmee bewijst u de milieubeweging een goede zaak omdat elke geplante boom  uw ecologische voetafdruk op aarde verkleint. De milieu-organisatie  JNF-KKL geeft het voorbeeld aan andere milieu-organisaties en plantte in Israël sinds haar oprichting al meer dan 230 miljoen bomen en jaarlijks worden nog steeds miljoenen bomen aangeplant.