“Politie Aartselaar zwaar in de fout door antisemitische agressie te negeren”

De vrouw werd het ziekenhuis ingeslagen (archieffoto)
De vrouw werd het ziekenhuis ingeslagen (archieffoto)

“De politie van Aartselaar heeft een zwaar antisemitisch incident genegeerd en geminimiseerd”, dat zegt Mischaël Modrikamen, de advocaat van een Joodse vrouw en haar vriendin die vorige maand het ziekenhuis werd ingeslagen door enkele racistische buren. Modrikamen vraagt  een onderzoek door het comité P, ook acht hij een signaal van de bevoegde minister noodzakelijk. De zaak haalde ondertussen ook het Israëlische TV-nieuws.

antisemitism_europeanDe problemen begonnen nadat Ruth Sverdloff, een voormalige Israëlische tenniskampioene, en haar Vlaamse vriendin, Cindy Meul, op 1 mei hun intrek namen in een flatgebouw in Aartselaar. De volgende dag plaatste Ruth een mezoeza (klein joods gebedskokertje) aan de voordeur van het appartement. Vanaf dan werden ze elke nacht door tierende buren lastiggevallen, “er werd op onze muren en voordeur gebonkt en de meest afschuwelijke anti-Joodse kreten geroepen”, aldus Cindy Meul.

Kreten als “stinkende Joden”, “wij willen geen Joden in dit gebouw” of ” Joden moeten oprotten” waren dagelijkse kost. De politie werd opgetrommeld maar er veranderde niets. “Ik heb zelf mijn dochter naar haar grootouders moeten overbrengen want het kind was te  bang om hier nog langer te blijven”, vertelt  Ruth.

Ziekenhuis

Advertentie

De situatie escaleerde nadat twee buren op 24 mei het appartement binnendrongen en Cindy Meul, die op dat ogenblik alleen thuis was, bont en blauw sloegen en hevig bloedend achterlieten. De ongelukkige vrouw werd met een gebroken neus en kneuzingen afgevoerd naar het ziekenhuis waar ze twee weken in behandeling moest blijven.

De situatie werd echt hallucinant toen bleek dat de politie van Aartselaar het gewelddadig incident als “onbelangrijk” wilde klasseren. Toen de ziekenwagen Cindy Meul ophaalde stond een agente “lachend te babbelen met de daders”, aldus advocaat Mischaël Modrikamen, ook bekend van zijn rechtszaak tegen Fortis en als oprichter van de politieke Parti Populaire in Wallonië. Verschillende getuigen en een ambulancier  zouden het relaas bevestigen .

Politie

Toen Ruth Sverdloff klacht ging neerleggen bij de politie werd ze wandelen gestuurd: “dit is Vlaanderen en dan moet u Nederlands spreken”, snauwde een agent haar toe omdat ze Engels sprak. Ontegensprekelijk een forse inbreuk op de Belgische wetgeving.

Toen de voorzitter van een Joodse antiracismebeweging politiecommissaris De Belder vroeg om het incident alsnog te laten onderzoeken kreeg die de geruststelling dat hij de zaak persoonlijk zou opvolgen en beloofde mevrouw Sverdloff te contacteren . Dat bleek echter een loze belofte want twee weken lang gebeurde er niets. Pas na contact van Joods Actueel en de Israëlische TV (Sverdloff is als tenniskampioene in eigen land een bekendheid) werd er alsnog ‘snel snel’ een verhoor afgenomen en een proces-verbaal opgesteld, bijna een maand na het incident.

Mischaël Modrikamen (foto: Marianne Ellis)
Mischaël Modrikamen (foto: Marianne Ellis)

Persconferentie 

Advocaat Modrikamen liet aan onze redactie weten dat hij dinsdag om 10.30u een persconferentie zal houden omtrent het voorval. Ook Ruth Sverdloff en Cindy Meul  zullen daar  aanwezig zijn. De advocaat vraagt dat de daders aangehouden  worden (hetgeen niet gebeurd is). Daarnaast eist hij een onderzoek door het Comité P waarna eventueel tuchtmaatregelen voor de betrokken politieambtenaren kunnen volgen.

Advertentie

Ook verwacht Modrikamem een reactie vanuit  politieke hoek. In maart van verleden jaar beslisten de ministers van Binnenlandse zaken en Justitie, Milquet en Turtelboom dat er meer aandacht zou komen voor antisemitisme bij de politieopleiding en dat er een referentiemagistraat voor antisemitisme zou worden aangesteld, net om dergelijke gevallen te voorkomen. “Dat blijkt allemaal dode letter te zijn geweest”, aldus advocaat Modrikamen tegen onze redactie.