Joodse school moet kinderen van rabiate Israëlhater opnemen

Het gezin Friedman schreef hun kinderen maandag in (foto: C'naan Lipshitz)
De jongens Friedman gingen eerder naar een school met enkel meisjes (foto: C’naan Lipshitz)

De schoolsaga rond de kinderen van notoir Israëlhater en persoonlijke vriend van de Iraanse ex-president Ahmadinejad blijft voortduren. Een rechtbank oordeelde vorige week dat de Yesode Hatoraschool de Friedman kinderen moet opnemen. Volgens de school zou de uitspraak enkel gelden voor de lagere- en niet voor de middelbare school.

Friedman voor de poort van de Yesode Hatoraschool
Friedman voor de poort van de Yesode Hatoraschool

Eerder stuurde Friedman zijn zonen naar de Belzer meisjesschool onder grote mediabelangstelling. Deze beslissing werd even later ongedaan gemaakt in beroep.

De Yesode Hatoraschool liet ondertussen verstaan de kinderen te zullen opnemen maar dat er streng op zal worden toegezien dat het schoolreglement strikt wordt nageleefd. Verder zouden enkel de kinderen worden toegelaten tot het gebouw maar mogen Moshe Friedman, die zichzelf onterecht uitgeeft voor rabbijn, en zijn vrouw het schoolgebouw niet betreden.

Dat heeft onder andere te maken met de veiligheid. Friedman is een vriend van Hezbollah, Hamas en Iran. Verder vreest de school voor incidenten met andere ouders.

Er heerst veel colère bij ouders en grootouders die familieleden verloren tijdens de Holocaust omdat Friedman in een intevriew met de Britse krant The Guardian de Holocaust minimaliseerde. Refererend naar de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Sjoah citeerde de krant hem als volgt: “He [Friedman] said recent research suggested the true figure was about one million.” (link naar het artikel Holocaust deniers gather in Iran for ‘scientific’ conference).