Bart De Wever ontvangt slachtoffers antisemitisch geweld Aartselaar

bdw-klein

bdw
Cindy Meul, Ruth Sverdloff en Bart De Wever

JOODS ACTUEEL EXCLUSIEF – Woensdagochtend werden de Israëlische ex-tenniskampioene Ruth Sverdloff en Cindy Meul ontvangen op het Antwerpse stadshuis. Vorige maand werden de vrouwen slachtoffer van zwaar antisemitisch geweld in Aartselaar (lees hier). De Burgemeester was naar eigen zeggen “diep geschokt” door het verhaal en wilde zich persoonlijk vergewissen van de situatie. “Elke vorm van racisme en geweld is totaal onaanvaardbaar”, zei De Wever na afloop van het gesprek tegen onze redactie.

De vrouwen gingen op de loop uit Aartselaar en vestigden zich in Wilrijk, een deelgemeente van Antwerpen. Daarom dat burgemeester De Wever de twee uitnodigde voor een gesprek. Ook Godfried Geudens, de veiligheidsadviseur van de burgemeester was aanwezig tijdens de ontmoeting en aanhoorde het hallucinante verhaal van het koppel.

Cindy Meul werd het ziekenhuis in geslagen waar ze twee weken moest revalideren van haar verwondingen. Het geweld tegen de twee startte nadat het koppel een mezoeza aan de deur van hun flat ophingen.

Onderzoek
“De burgemeester was zichtbaar ontdaan door het relaas van de vrouwen die lieten weten dat ze vanaf de eerste dag geterroriseerd werden door het ontoelaatbare gedrag van hun buren”. De Wever heeft beide vrouwen herhaaldelijk op het hart gedrukt dat in Antwerpen geen enkele racisme of antisemitisme geduld wordt en dat zijn politiemensen daarvoor extra opleiding en opvolging ontvangen. De Wever vertrouwt erop dat de bevoegde instanties de voorvallen zullen onderzoeken.

Advertentie

Politie
Sverdloff en Meul vertelden De Wever dat de Antwerpse politie inderdaad zelf geschokt reageerde op hun wedervaren en hun collega’s van Aartselaar op hun verregaande plichtverzuim wezen door de zaak te willen klasseren. Tijdens een persconferentie gisteren bij hun advocaat Mischaël Modrikamen toonde het koppel foto’s van bloedvlekken en sleepsporen binnen in hun appartement. Ze deden dat om de beschuldigingen te weerleggen van de Aartselaarse politiecommissaris De Belder.

Die beweerde zopas dat de aanval plaatsvond in de hal en dat de daders de flat van de vrouwen niet enterden. Verder zei de commissaris, waarschijnlijk om zijn eigen hachje te redden, dat Cindy Meul dronken zou zijn geweest. Modrikamen reageerde dat het kras is dat de politie-officier nu plots deze bewering uit zijn mouw schudt terwijl hij daarvoor niet het minste bewijs kan aanvoeren. Integendeel de vrouw werd met een gebroken neus en murw geslagen op een brancard getild en naar het ziekenhuis afgevoerd.

Helend effect
Voor Sverdloff en Meul had de ontmoeting met de burgemeester een helend effect want vooral bij Meul gaat het niet alleen om de opgelopen kwetsuren maar zij kampt met de traumatische gevolgen van de geweldpleging.

“We zijn echt zeer gelukkig met deze ontmoeting met de burgemeeester, dat heeft ons goed gedaan en dat was nodig. Vooral de uitspraak van Bart De Wever dat een dergelijke situatie zich in Antwerpen nooit zou kunnen voordoen” is ons duidelijk bijgebleven aldus de vrouwen die van de burgemeester een boek over de Scheldestad kregen aangeboden.

Volgens Terry Davids, directeur van Joods Actueel, stuurt Bart De Wever met zijn ontmoeting een belangrijk signaal uit naar de Joodse gemeenschap waarbij hij aantoont in zijn stad geen antisemitische incidenten te tolereren.