“Antisemieten zijn geen echte christenen” zegt de Paus

Vorige maand ontmoette de paus de Israëlische president Peres (foto: Flash 90)
Vorige maand ontmoette de paus de Israëlische president Peres (foto: Flash 90)

Zowaar met de antisemitische oprispingen van Agnes Jonckheere in de gedachten heeft de nieuwe paus, Franciscus I, zwaar uitgehaald naar christenen die hun geloof misbruiken om antisemitisme te propageren

“Door onze gemeenschappelijke wortels kan een oprechte christen nooit antisemitisch zijn”, aldus Franciscus tijdens zijn ontmoeting maandag met een afvaardiging van de Internatioal Jewish Committee on Interreligious Consultations of IJCIC.

Hij voegde er aan toe dat de katholieke kerk “alle haat, vervolging en elke uiting van antisemitisme sterk veroordeelt”.

Sinds hij paus werd heeft Franciscus al meerdere ontmoetingen met Joodse leiders gehad, maar tijdens deze ontmoeting was het de eerste maal dat hij sprak met een officiële en representatieve groep vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en Joodse organisaties.

Tijdens de vergadering herinnerde de paus aan de encycliek ‘Nostra Aetate’ uit 1965 en zei dat dit document het kernpunt blijft voor de relaties van de katholieke kerk met het Joodse volk. De encycliek benadrukt de religieuze band tussen Joden en katholieken en bevestigt het eeuwig verbond tussen God en het Joodse volk en roept op om geen pogingen te ondernemen om Joden te bekeren.

Advertentie

“Paus Franciscus is een zeer goede vriend van het Joodse volk en we zijn verheugd dat hij verder zal gaan op het pad van zijn voorgangers om de katholiek-joodse relaties te verdiepen”, zei rabbijn David Rosen, directeur van het Amerikaans-Joods comité voor internationale religieuze betrekkingen.

Ook vertegenwoordigers van de Vereniging van Rabbijnen, de International Association of Conservative Rabbis en het World Jewis Congress waren aanwezig. Het IJCIC is voor het Vaticaan de officiële gesprekspartner van het wereldwijde jodendom.