Benoeming van Jorge Mario Bergoglio tot paus positief onthaald in Joodse Gemeenschap

Francis op bezoek
Franciscus I als aartsbisschop op bezoek bij Claudio Epelman van de Joodse gemeenschap in Buenos Aires

De verkiezing van de Argentijn Jorge Mario Bergoglio tot paus wordt door een resem Joodse organisaties positief onthaald. Dat blijkt uit verschillende persberichten van Joodse verenigingen over de hele wereld met felicitaties die onze redactie bereikten.

popefrancis1-450x269
Aansteken van de kandelaar op Chanoeka

Bergoglio, die vanaf nu de naam Franciscus (eigenlijk de eerste) zal dragen, blijkt de interreligieuze dialoog hoog in het vaandel te dragen. Hij toont dat niet alleen met woorden maar ook met daden. Zo was hij als aartsbisschop aanwezig tijdens een dienst in de synagoge van Buenos Aires op Joods Nieuwjaar, de belangrijke feestdag Rosj Hasjana, in de Benei Tikva Slijot synagoge in 2007. Hij vierde enkele jaren geleden ook het aansteken van de kandelaar op Chanoeka mee (zie foto).

Maar Joodse verenigingen herinneren vooral aan de steun die de toenmalige kardinaal toonde na de aanslag op een Joods Cultureel centrum in Argentinië in 1994. Bergoglio volgde dit dossier van nabij op, ondertekende een brief met andere prominenten hierover en bezocht het heropgebouwd centrum in 2010.

Bergoglio schreef ook het voorwoord voor een boek van Rabbijn Sergio Bergman en refereerde zelfs naar hem als “één van mijn leermeesters’.

En meer recentelijk, in November 2012, hield Bergoglio een Kristallnachtherdenking in de kathedraal van Buenos Aires samen met rabbijn Alejandro Avruj van de Joodse Masortibeweging.