Jodenhaat onder Arnhemse jeugd [video]

Wat Hitler met de Joden heeft gedaan, daar ben ik best tevreden over.’ Dat is een van de antisemitische uitspraken van een groep Turks-Nederlandse jongeren uit Arnhem. Zij deden mee met het programma Onbevoegd Gezag van de NTR. Justitie wil nu uitzoeken of er sprake is van Jodenhaat in de groep, want dat zou strafbaar zijn.

De jongeren zijn afkomstig uit de achterstandswijk Het Broek waar de intellectuele Mehmet Sahin werkzaam is als jongerenwerker en huiswerkbegeleider. Na de uitzending moet Sahin onderduiken. Hij had zich in het programma tegen de racistische uitlatingen van de jongeren gericht en werd daarna door hen bedreigd. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch en PvdA-Statenlid in Gelderland Yasemin Cegerek trokken zich het lot van de man aan en gingen de wijk in om hun steun te betuigen.

Jodenhaat
Volgens het Meldpunt Discriminatie Internet waren antisemitisme en Holocaustontkenning op het internet de grootste categorie op het gebied van discriminatie. In 2012 ging 28 procent over Jodenhaat, en 19 procent over haat jegens Moslims. Gezien de Joodse gemeenschap in Nederland klein is, vindt het Meldpunt het antisemitisme opmerkelijk.

Wat hebben de politici in de wijk aangetroffen? Hoe was de sfeer? Hoe is het met de haat jegens de Joodse gemeenschap gesteld? En waar komt deze haat vandaan? Pauw & Witteman praat vanavond over de kwestie met PvdA-Statenlid Yasemin Cegerek.

Bron: Pauw & Witteman VARA