Syrische oppositie neemt Israël in het vizier

.

Het Israëlisch leger is in verhoogde staat van paraatheid nu Syrische oppositietroepen die gelinkt worden aan Al Qaida en die zich eerst tegen Assad hebben verzet een nieuw doelwit hebben gevonden: Israël.

De Syrische rebellen zijn het gedemilitariseerd gebied binnengetrokken dat tussen Israël en Syrië ligt. Al sinds de Yom-Kippoeroorlog van 1973 respecteren beide landen het bijzondere statuut van deze regio.

Op een video die de Syrische rebellen zaterdag 9 maart hebben verspreid is te zien hoe ze geweersalvo’s afvuren vlakbij een plakkaat van de VN die de gedemilitariseerde zone aankondigt.

In een andere video zijn in het zelfde gebied transportbewegingen van gewapende troepen te zien.

Advertentie

“We bevinden ons voor het (door Israël, nvdr) bezette deel van de Golan, heilig land dat president Hafez Assad verkocht heeft. Gedurende veertig jaar is vanuit dit land geen kogel afgevuurd. Gedurende veertig jaar werd geen kogel afgevuurd naar Israël”, aldus een woordvoerder van de rebellen.

Vorige week nog ontvoerden dertig gewapende rebellen 21 Filipijnse blauwhelmen in diezelfde gedemilitariseerde zone, daarmee aangevend dat dit gebied vanaf nu potentieel gevaarlijk is.

Het Israëlische leger verzekert ondertussen de veiligheid van de ingenieurs en privébedrijven die de laatste hand leggen aan een bijkomende veiligheidsbuffer in het noorden van het land, voorzien van nieuwe alarminstallaties die bij de minste beweging in werking treden.

Bijkomende manschappen zijn gestuurd om de Golani-brigade te versterken: speciale commando’s van de gevechtseenheid Oketz en artillerie-eenheden patrouilleren voortdurend in de streek.

De nieuwe barrière wordt als extra buffer beschouwd om het hoofd te kunnen bieden aan de chaos die onvermijdelijk zal ontstaan als de Syrische president ten val komt.

De Syrische rebellen die het bestaansrecht van Israël ontkennen behoren tot twee groepen: het Bevrijdingsleger voor Syrië, de gewapende vleugel van de Nationale Raad van Syrië, die steun krijgen van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk en anderzijds een groep radicale jihadisten van het Islamitisch bevrijdingsfront van Syrië dat een 13-tal splintergroeperingen verenigt waarvan velen gelinkt worden aan al Qaida en de wereldwijde Jihad. Zij hebben zich tot doel gesteld de Islamitische wet, de Sharia in te voeren zoals in Iran en Saoudi-Arabië.

Het is bang afwachten of niet één van de milities beslag kan leggen op de chemische wapens waarover Assad beschikt.