Lesuurtje maatschappelijke vorming: Midden-Oosten

mo

Al te vaak wordt het Midden-Oostenconflict gesimplificeerd tot een verhaal van onschuldige Arabieren tegenover een wreedaardig Israël. Dat de zaken toch ietwat ingewikkelder zijn moge blijken uit volgend lesuurtje maatschapelijke vorming: actualiteit.

“Vooruit, ik leg het nog één keer uit…

Iran steunt Assad. De Golfstaten zijn tegen Assad. Assad is tegen de Moslimbroederschap. De Moslimbroederschap en Obama zijn tegen de Egyptische generaal Sisi. Maar de Golfstaten zijn dan weer pro-Sisi. Wat inhoudt dat ze tegen de Moslimbroederschap zijn.

Iran is pro-Hamas, maar Hamas steunt de Moslimbroederschap. Obama staat dan weer achter de Moslimbroederschap en toch is Hamas tegen Obama. De Golfstaten zijn dan weer pro-Obama. Maar Turkije is samen met de Golfstaten tegen Assad. Toch is Turkije pro-Moslimbroederschap tegen generaal Sisi. En generaal Sisi wordt gesteund door de Golfstaten.

Advertentie

Zo, zijn er nog vragen?”

Welkom in het Midden-Oosten en nog een prettige dag.
(met dank aan K.N. Al-Sabah in de Financial Times)