“Poolse tranen”, nominatie voor WIZO literatuurprijs 2014

Poolse_tranen

“Poolse tranen”, het boek van Miriam Guenberg, is de eerste genomineerde voor de WIZO Literatuurprijs 2014. Dit werd 30 augustus bekendgemaakt op de presentatie van deze nieuwe roman. De overige vijf genomineerden worden bekendgemaakt op 10 november 2013, wanneer ook de WIZO-literatuurprijs 2013 zal worden uitgereikt.

Prijs
WIZO (Women’s International Zionist Organization for an Improved Israeli Society) reikt de literatuurprijs uit aan de schrijver die deelnemende lezers het best vinden. WIZO maakt een selectie van zes boeken die naar de prijs meedingen. Lezers die zich hebben verenigd in leesclubs of deze in eigen kring starten, kunnen zich bij de organisatie aanmelden voor deelname. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat iedereen kan deelnemen, ongeacht afkomst of religie. Lezers krijgen een jaar de tijd om ten minste drie boeken te lezen en te beoordelen. Tegelijkertijd steunen ze hiermee een goed doel. In dit geval een beurs voor een literatuurstudie aan een veelbelovende, maar kansarme jongere in Israël.

Poolse tranen: Prachtige roman geënt op de geschiedenis van een Pools joodse vader
Als de jonge Tanek in het vooroorlogse Polen van eeuwig durende liefde droomt, weet hij nog niet welk wreed lot hem zal treffen. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog voegt hij zich als arts bij de Eerste Poolse Pantserdivisie. Een bloedige strijd brengt hem uiteindelijk in Nederland.

Over zijn trauma’s, zijn liefdes én de geheimen van zijn verleden praat hij zelden. Pas als hij op hoge leeftijd opnieuw met geweld wordt geconfronteerd en hij tot actie overgaat, volgt er een kettingreactie waarbij zijn schrijnende geschiedenis zich langzaam openbaart.

Poolse tranen is een ontroerende en spannende roman die vanuit verschillende perspectieven het bestaan ontrafelt van een bezield man die onvermoeibaar naar lichtpunten is blijven zoeken.