Laatste groep Ethiopische joden in Israël gearriveerd

ISRAEL-ETHIOPIA-JEWISH-IMMIGRATION

Met de aankomst gisteren van de laatste 450 Falasja op de luchthaven van Tel Aviv is de immigratiegolf van deze joden uit Ethiopië sinds vandaag geschiedenis. Sinds de oprichting van de joodse staat in 1948 kwamen bijna honderdduizend Ethiopische migranten naar Israël.

De Israëlische regering accepteerde de Beta Israël uit Ethiopië als “officiële” joden in 1975. De toenmalige premier van Israël , Yitzchak Rabin, kreeg duidelijke onderrichtingen van opperrabbijn Ovadia Yosef dat zij legitieme afstammelingen waren van de verloren stammen.

Nagenoeg deze hele Joodse gemeenschap is met deze laatste vlucht van operatie Kanfei Jona naar Israël geïmmigreerd na de twee vorige grote emigratiegolven; de Operatie Mozes en Operatie Salomo, in overeenstemming met de Wet op Terugkeer van (1950).

De Ethiopische joodse gemeenschap in Israël is een steen des aanstoots voor de Israëlboycotters, hun aanwezigheid in het Beloofde Land en vooral de snelheid waarmee ze nauwelijks twee generaties later geïntegreerd zijn toont aan dat hun vergelijkingen met het apartheidsregime in Zuid-Afrika compleet van de pot gerukt zijn.