Hongersnood dreigt voor 70.000 Palestijnen – en toch horen we de linkse ngo’s niet

yarmouk
Een recente foto uit het Palestijnse Yarmouk refugee camp in Syrië

“Als de ene Palestijn de andere niet is leert men de ware aard kennen”, is de titel van volgend opiniestuk, geschreven door Guido Joris, redacteur bij Joods Actueel:

Niettegenstaande er een humanitaire ramp dreigt voor de ongeveer overblijvende 70.000 Palestijnen in het Syrische vluchtelingenkamp Yarmouk, geven de gekende Belgische pro-Palestina activisten geen kik. Noch Pax Christi, Vrede vzw, Oxfam, Broederlijk Delen, 11.11.11  of Intal organiseren een betoging, protestmars, boycot-actie, flottielje of wat dan ook. Honderdduizend Palestijnen zijn reeds gevlucht uit Yarmouk omdat ze bevreesd zijn de volgende slachtoffers te worden van een aanval met chemische wapens. Het Yarmoukkamp werd in het verleden al vaak getroffen door raketten.

Blokkade
In tegenstelling tot andere belegerde gebieden in de buurt van Damascus bieden de geografische en fysieke omstandigheden van Yarmouk de onmogelijkheid om nog lang te overleven in de strikte blokkade die het kamp treft. Mensen eten nu nog het het laatste wat ze aantreffen in de rekken en dat is blikken honden- en kattenvoer. Ook wat nog overbleef van het schoolsysteem is totaal ontredderd omdat de leraren de afgelopen dagen op de vlucht sloegen.

Gevallen van uitdroging bij zuigelingen zijn de eerste tekenen van een humanitaire ramp die zich voor deze onfortuinlijke Palestijnen voltrekt.

Door de mand gevallen
Van onze politici zoals Flahaut, Moureaux, Laanan, Durant, Vandermaelen, Genot, Anciaux, Brems en vele anderen – die eerder steeds voor Palestijnen in de bres sprongen – is geen poging te bespeuren om de nood van deze mensen te lenigen. Daarmee tekent zich volgens mij hun echte motivatie voor hun “zogezegde” bekommernis voor Palestijnen onmiskenbaar af nu er geen Israëli’s in de buurt zijn.

Advertentie

Gebedsverhoring? 
Jo Hanssen de directeur van Pax Christi heeft wel zijn geweten en dat van zijn donateurs gesust met een oproep tot gebed voor Syrië. Niet alleen zijn er sinds Hanssens vrome oproep een miljoen Syriërs op de vlucht geslagen maar zijn er ook achtduizend kinderen omgekomen. Alsnog geen aanleiding om te demonstreren of actie te ondernemen.