Nieuwe directeur Oxfam België nam zelf deel aan moordpartij

Guido Van Hecken
Guido Van Hecken

Sinds actrice Scarlett Johansson vorige maand niet meer naar de pijpen van Oxfam wou dansen, blijft de ooit gerespecteerde mensenrechtenorganisatie wereldwijd kritiek oogsten op haar anti-Israëlbeleid. ‘t Pallieterke bracht in een recente publicatie enkele minder bekende biografische gegevens van Guido Van Hecken, de nieuwe Oxfamdirecteur, terug in beeld die eerder in Humo en De Standaard verschenen.

Van Hecken werkte mee aan een bomaanslag in Pretoria waarbij tientallen onschuldige burgers om het leven kwamen en honderden gewonden vielen. Hélène Passtoors, een medewerkster van Van Hecken biechtte dat toe in enkele kranten:

“Guido Van Hecken speelde vervolgens een essentiële rol in het over de grens smokkelen van de bomauto, met name door het leveren van vervalste nummerplaten… Zodra de bomauto de grens over is, zal hij voorzien worden van Zuid-Afrikaanse nummerplaten, om niet op te vallen in het Zuid-Afrikaanse straatbeeld… Passtoors beschrijft hoe de Zuid-Afrikaanse grenstroepen haar wagen aan een routine-onderzoek onderwerpen, maar niets verdachts vinden en haar doorlaten.  Dat de door Van Hecken vervalste nummerplaten essentieel waren, blijkt ook uit de moeite die Passtoors zich getroost om ze te doen verdwijnen.  ‘Voorbij de heuvels zoek ik een geschikte plaats om de nummerplaten te wisselen en de Belgische platen en papieren voorgoed te doen verdwijnen.  Op klaarlichte dag is dat niet vanzelfsprekend, maar ik vind een landweggetje waar ik ongestoord met de schroevendraaier aan de gang kan, en een snelstromend riviertje dat papiersnippers meteen meevoert.  Onder het zand zullen de rode platen vlug onherkenbaar verroesten.’

De Zuid-Afrikaanse waarheidscommissie beoordeelde de daad van het ANC en de Oxfamdirecteur-handlanger als een misdaad tegen de menselijkheid. Om dan nog directeur te kunnen worden van een humanitaire (sic) hulporganisatie – il faut le faire – het lijkt pure waanzin. Oxfam België gaat veel verder dan Oxfam Internationaal. Zo riep de Belgische tak de EU op om van Jeruzalem de hoofdstad van Palestina te maken en niet langer van Israël.