Ook media-misser bij BBC – getweete foto blijkt afkomstig uit Syrië

Het schaamrood komt op de wangen bij de BBC-leiding nadat een journalist een “hartverscheurende” foto retweette van een kind dat door een ‘Israëlische raket’ gewond raakte. De oorlogsreporter die het bericht tweette en voorzag van het commentaar “hartverscheurend”, Jon Donnison, komt nu bijzonder zwaar onder vuur te liggen. Van de foto kon bijzonder snel worden aangetoond dat het om een foto ging die in een ziekenhuis in Syrië werd genomen.

Donnison had de bewuste foto gekregen van Hazem Balousha, een palestijnse “journalist en sociaal activist”. Die had de foto van het jonge meisje met bebloede kleren gepost met de woorden ‘Pain in #Gaza’.

De retweet van Donnison werd aan 7.971 volgers gestuurd.

De website bbcwatch.org bracht het bedrog snel aan het licht en schreef: “Tot nu toe behoorde het tot de mogelijkheden dat de talrijke foutieve informatie toe te schrijven viel aan zijn gebrek aan kennis en begrip van de regio”.

“Nu echter, met deze moedwillige verspreiding van desinformatie – ofwel in volle wetenschap ofwel door het compleet nalaten van feitencontrole – laat het zich aanzien dat hij niet enkel naïef is.”

Advertentie

“Donnison heeft zichzelf ongeschikt gemaakt om nog betrouwbare en onpartijdige verslaggeving vanuit het Midden-Oosten te verzekeren. Verslaggeving die moet voldoen aan de wettelijke verplichtingen van de BBC”, aldus het harde oordeel van de mediamonitor.

Donnison van zijn kant verontschuldigde zich: “Een foto die ik retweette van een andere journalist werd niet, zoals ik beweerde, in Gaza genomen maar in Syrië. Excuses.”

De BBC-woordvoerder zei daarop: “Jon Donnison heeft de foto ter goeder trouw geretweet. Hij heeft zich gecorrigeerd en verontschuldigd van zodra hij vernam dat de foto niet uit Gaza afkomstig was.”

Chris Doyle, directeur van de Raad voor Arabisch-Britse verstandhouding, beantwoordde de verontschuldiging door te stellen dat het een goede gelegenheid bood om ook eens het lijden in Syrië voor het voetlicht te houden.