Ook VRT-teletekst de mist in met berichtgeving

Een attente lezer stuurde ons zijn correspondentie met de VRT door n.a.v. wat hij als tendentieuze berichtgeving zag, op het Teletekst medium van de omroep. Ziehier zijn bericht:

Op teletext 168 zegt u dat het geweld aan een moordaanslag tegen een hamas leider te wijten is. U heeft waarschijnlijk de nieuws in Israël de laatste weken niet gevolgd. Er is een bomaanslag tegen Israëlische soldaten aan de grens van Gaza geweest en er vallen raketten al weken vanuit gaza in Israël. Geef aub geen misleidende berichten.

Het antwoord van de VRT:

Advertentie

Onze berichtgeving beschrijft de achtereenvolgende gebeurtenissen: nu eens de dood van een Hamasleider die door Israëlische beschietingen in Gaza is omgekomen, dan weer het leed van de Israëlische bevolking na de raketaanvallen op doelwitten in Israël, of de mislukte raketaanval op Tel Aviv, of nog de intense bombardementen van raketlanceerinstallaties in de buurt van Gaza-stad, enzovoort.

Wij doen ons uiterste best om over dit eindeloos conflict en deze regio genuanceerd en onpartijdig te berichten. Dat is een dagelijkse evenwichtsoefening.

Onze kijk op deze zaak: Wij kunnen best begrijpen dat het niet makkelijk is voor de VRT om deze ‘evenwichtsoefening’ te maken maar wat we wel zouden verwachten is dat indien, zoals het geval is, beide partijen elkaar de schuld geven voor het oplaaiend het geweld, de zender dit dan ook met zoveel woorden zegt. De versie van één partij als werkelijkheid brengen strookt daar niet mee.