Districtsvoorzitter Borgerhout niet blij met toespraak Michael Freilich op 11-juliviering

Gisteren verklaarde districtsvoorzitter van Borgerhout, Marij Preneel (Groen), in Gazet van Antwerpen dat ze niet aanwezig zal zijn op de 11-juliviering van de Stad mede omdat onze hoofdredacteur, Michael Freilich, werd uitgenodigd als één van de gastsprekers. De reacties bleven niet uit.

Volgens Preneel is Freilich “niet neutraal” in het conflict Palestina.

Burgemeester De Wever, die Freilich uitnodigde, reageerde:

“Uiteraard heeft mevrouw Preneel het recht om weg te blijven of zich op 11 juli meer Palestijns dan Vlaming te voelen, maar ze had dat ook kunnen doen in stilte.”

Advertentie

N-VA fractievoorzitter André Gantman was dan weer scherper in zijn bewoordingen:

“Haar beschuldiging dat Freilich ‘niet neutraal is’ komt in dit geval neer op een onhandige camouflage voor ‘jood'”, zegt Gantman. “Uiteindelijk ben ik niet verwonderd over haar onaanvaardbare houding. Zij heeft immers in Borgerhout een coalitie gesloten met Zohra Othman van PVDA+. Othman is een AEL passionaria. Laten wij niet vergeten dat tijdens AEL-betogingen door het Antwerps centrum, onder de leiding van Abou Jahjah, herhaaldelijk werd uitgehaald naar de joden.”

Senior Writer van Gazet Van Antwerpen, Lex Moolenaar, vindt de vingerwijzing van Preneel eveneens onterecht en schrijft in zijn opiniestuk vandaag:

“Wat een flauwekul! Michael Freilich is een gewaardeerd en prominent lid van een familie die al heel lang zeer veel betekent voor de integratie van de joodse gemeenschap in Antwerpen. Ik ben het ook niet altijd eens met zijn standpunten over de internationale politiek, maar ik vind wel dat hij een zeer constructieve rol speelt in de Antwerpse samenleving. Heeft zo iemand het recht op zijn eigen opvattingen? En het recht om op 11 juli in het openbaar te spreken over het thema ‘Vlaming zijn in Antwerpen’? Ik dacht het wel”.

Die mening deelt ook Groen-voorzitter Wouter Van Besien die stelt:

“Het is voor mij duidelijk dat Freilich als hoofdredacteur van Joods Actueel een belangrijke functie heeft in Antwerpen. Hij heeft als Antwerpenaar het recht om op de 11 juliviering te spreken. Alleen kan je niemand verplichten om er ook naar te luisteren, ook districtsvoorzitster Marij Preneel niet.”

Michael Freilich reageert zelf op de heisa:

Advertentie

“Ik had de gematigde houding van Groen-voorzitter Van Besien wel verwacht. In het verleden heb ik steeds positieve contacten onderhouden met Meyrem Almaci en Wouter De Vriendt, met wie ik samen een opiniestuk schreef over het Midden-Oostenconflict.

Ook al hebben we verschillende opvattingen over een buitenlandse aangelegenheid, toch is er meer dat ons bindt dan dat ons scheidt. We zijn Antwerpenaren en Vlamingen en bouwen allemaal samen hier aan onze toekomst, ongeacht onze achtergrond, etniciteit of religie. Ik vind het dan ook spijtig dat net Marij Preneel daar niet aan wenst mee te werken.”

Er zijn dit jaar drie sprekers uitgenodigd op de 11-juli viering, naast Freilich zijn dat Ozkan Cetin (Turks directeur van het Lucernacollege) en Jan Van den Nieuwenhuijzen (ex-afgevaardigd bestuurder van SD WorX).