EJC laakt “speciale behandeling” van Israëlische producten en laksheid over Hezbollah

"Niets mis met Hezbollah", aldus de Europese Unie
“Niets mis met Hezbollah”, aldus de Europese Unie

In een brief aan de leiders van Europese lidstaten heeft voorzitter van het European Jewish Congres (EJC) dr. Moshe Kantor de doorzettingskracht van de EU, voor het labelen van Israëlische goederen van over de Groene Lijn in contrast gesteld met de laksheid en het gebrek aan besluitvorming als het voor de EU er op aankomt om Hezbollah op de lijst van terreurorganisaties te plaatsen.

Discriminatie
Verder noemt hij deze maatregel een ernstige “discriminatie” omdat hiermee enkel één betwist gebied ter wereld geviseerd wordt en niet de talrijke andere gebieden in de wereld waarrond soortgelijke meningsverschillen bestaan”. (Nvdr voorbeeld van de sardienenvangst in de territoriale wateren van de Westelijke Sahara door de Marokkaanse bezetter). Het is niet voor het eerst in de geschiedenis dat Joods gerelateerde zaken een “speciale behandeling” genieten…

Moshe Kantor merkt in zijn schrijven ook op dat er tienduizenden Palestijnen zijn die voor Israëlische bedrijven werken en dat ze daar ook beter betaald worden. “Het labelen van producten uit de betwiste gebieden heeft dan ook een negatief effect tot gevolg voor deze Palestijnen.”

Fondsen voor Hezbollah
Kantor trekt de conclusie dat het Europese onvermogen om Hezbollah, een organisatie die uit is op de vernietiging van de Joodse staat en daarvoor moord- en terreuraanslagen pleegt, te veroordelen in schril contrast staat met de “vredeswens van de EU voor het Midden-Oosten”. Integendeel, door deze houding worden nu ook fondsen in Europa verzameld voor Hezbollah en daar is wettelijk niets mis mee aangezien de beweging niet op de terreurlijst staat.