Staat New York zet Triodos Bank op zwarte lijst vanwege Israëlboycot

De gouverneur van New York Andrew Cuomo tijdens de "stand with Israel" parade
De Democratische gouverneur van New York Andrew Cuomo tijdens de “stand with Israel” parade

De Amerikaanse staat New York heeft een lijst gepubliceerd van 13 bedrijven die zich schuldig zouden maken aan tegen Israël gerichte boycot-, desinvesterings- en sanctieactiviteiten (BDS). Daaronder ook Triodos Bank die in België actief is.

Op 15 juni 2016 ondertekende de Gouverneur van New York, Andrew Cuomo, een ‘executive order’ waarin hij bedrijven die Israël boycotten zelf een boycot in het vooruitzicht stelt. In dat kader verplichtte de gouverneur zichzelf om binnen 180 dagen een zwarte lijst op te laten stellen met bedrijven die Israel boycotten.

Vanaf de publicatiedatum van de zwarte lijst hebben de daarin genoemde bedrijven 90 dagen de tijd om te bewijzen dat zij zich niet aan boycotacties tegen Israël schuldig maken. Als zij dat niet willen of kunnen, zullen zij vanaf dat moment door een volledige boycot van de Staat New York getroffen worden.

New York is de eerste staat die deze stap neemt. In de meeste andere Amerikaanse staten worden vergelijkbare maatregelen voorbereid tegen bedrijven die de Joodse staat boycotten.

Op de lijst ‘Institutions or Companies Determined to participate in Boycott, Divestment, or Sanctions Activity Targeting Israel’ staan ook nog 3 Nederlandse bedrijven, ASN Bank,
Ingenieursbureau Royal Haskoning en waterbedrijf Vitens

Advertentie

Het Nederlandse CIDI, Centrum Informatie en Documentatie Israël, stelt in een persbericht dat het “in de toekomst scherp in de gaten blijven houden welke Nederlandse bedrijven tot BDS-activiteiten overgaan. Het CIDI zal niet aarzelen deze bedrijven publiekelijk ter verantwoording te roepen en breed aandacht voor hun handelen, ook bij de Amerikaanse autoriteiten, te vragen.”