Aldi Holland slikt boycot van Israëlproducten terug in

AMSTERDAM-JOODSE DEMONSTRATIE

De melding die gisteren in verschillende Nederlandse kranten verscheen over het feit dat de warenhuisketen Aldi van zijn leveranciers zou eisen dat ze niets meer aanbieden uit de bezette Israëlische gebieden werd bij onze noorderburen op protest onthaald. Het statement van de supermarkt: “we willen niet dat onze producten op welke manier dan ook ter discussie komen te staan” zorgt voor ongenoegen bij een groot aantal klanten die deze politieke inmenging van hun discounter niet pikken. 

Palestijnen blij met boycot maar prefereren zelf wel Israëlische producten uit Westbank
Palestijnen blij met Aldiboycot maar prefereren zelf wel Israëlproducten uit de Westbank

Aldi lijkt nu snel op zijn stappen terug te keren en stelt: “Wij hebben geen algemeen beleid ten aanzien van de productie vanuit Israëlische nederzettingen op de bezette Westbank en de Golanhoogte”. Ook de Nederlandse Jumbo supermarkt schrikt van het protest en er zijn indicaties dat ook daar de aangekondigde boycot niet zal worden hard gemaakt.

Op de Nederlandse openbare omroep was gisterenavond een debat over het onderwerp te volgen waarbij Ester Voet, de directeur  van het Centrum voor Documentatie en Informatie Israël (CIDI), de eenzijdige argumentatie van Koos Van Dam, de Nederlandse oud-ambassadeur in Iran, omtrent deze boycot aan de kaak stelde. (Uitzending hier online te bekijken)

In Nederland zijn de meningen over een dergelijke actie sterk verdeeld maar een belangrijk argument dat de tegenstanders van de Aldiboycot aanvoeren is dat juist de Palestijnen het slachtoffer worden van een dergelijke actie.

Advertentie

“En voor de zoveelste keer meet men twee maten en twee gewichten:  “terwijl men Israël viseert laat men het invoeren van sardines uit de territoriale wateren van de Westelijke Sahara ongemoeid” luidt het in het grote Hollandse pro-Israëlkamp.

De Westelijke Sahara is een gebied dat al dertig jaar lang  door Marokko wordt bezet. Marokko heeft het gebied afgeschermd met een 2780 kilometer lange muur met prikkeldraadversperring, mijnenvelden en wallen met een hoogte van zes meter.