“Verbod op militaire tak Hezbollah belangrijke eerste stap”, Martine Taelman (OpenVLD)

Sheikh Nasrallah van Hezbollah
Martine Taelman
Martine Taelman

Senator en fractievoorzitter Martine Taelman (Open Vld) is tevreden dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie vandaag beslisten om de militaire vleugel van de Libanese groep Hezbollah op de lijst van terroristische organisaties te zetten.

Reeds in maart 2013 drong Taelman er bij de minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (MR) op aan Hezbollah op de Europese terroristenlijst te plaatsen naar het Nederlandse voorbeeld. Het staat heden immers vast dat Hezbollah aan twee kamikazes de opdracht gaf om in de zomer van vorig jaar een aanslag op een bus met toeristen  in Bulgarije te plegen. Daarbij kwamen op 18 juli 2012 vijf Israëliërs en een Bulgaarse buschauffeur om het leven.

Hezbollah steunt bovendien actief het Syrische regime bij de verdrukking van de Syrische bevolking. De Europese beslissing is dan meer dan hoogdringend, aldus Taelman: “Een politieke beweging die de kant van het terrorisme en de repressie kiest, hoort thuis op de Europese terroristenlijst.”.

Taelman dringt er op aan dat de Europese Unie in de nabije toekomst ook de politieke tak van Hezbollah op de terroristenlijst zet: “Het lijkt me een bijzonder moeilijk oefening om een beweging als Hezbollah op te delen in een militaire tak en een politieke tak. Beide vormen immers één geheel.”. Nederland heeft dit alvast unilateraal gedaan in 2004. Sinds 2012 zijn er immers steeds meer indicaties dat Hezbollah haar actieterrein heeft uitgebreid naar de Europese Unie.

Naast de aanslag in Bulgarije constateerde Duitsland onlangs dat Hezbollah actief leden rekruteert op het grondgebied van de bondsrepubliek. De Duitse Hezbollahaanhang zou daarmee in 2012 een toename kennen met  950 leden. De Cypriotische overheid van haar kant vond onlangs indicaties van terroristische activiteiten van Hezbollahterroristen op Cyprus.

Advertentie

Senator Taelman zal er tevens bij de regering op aandringen om de tegoeden van Hezbollah in ons land terstond te bevriezen en vooral de donaties van de aanhangers van Hezbollah naar de organisatie te blokkeren.

Daarnaast is het belangrijk dat onze troepen in Libanon voldoende beveiliging krijgen gelet op het risico op represailles vanwege Hezbollah. Momenteel nemen immers 100 Belgische militairen deel aan Unifil waarbij zij ontmijningsopdrachten vervullen.

Indien een buitenlandse organisatie bewust de zijde van het terrorisme kiest en hierbij tevens in Syrië de bevolking met geweld onderdrukt mag Europa niet de andere kant opkijken besluit Taelman. Wat mij betreft is de beslissing van de Europese Unie een eerste stap, aldus Taelman.