Joodse aanwezigheid bij eedaflegging koning Filip

hvhvjhk
Ook deze ultraorthdoxoe Joden wilden de pret niet missen (foto: Joodsantwerpen.be)

Voor de Joodse Gemeenschap in ons land was baron prof. dr. Julien Klener, de voorzitter van het Belgisch Israëlitische Consistorie, uitgenodigd om getuige te zijn van de troonsafstand van koning Albert en van de eedaflegging van koning Filip. 

Bij de beëdiging waren vijfhonderd genodigden waaronder ministers van de verschillende regeringen, José Barosso, voorzitter van de Europese Commissie, parlementsleden en ambassadeurs aanwezig .

Joods Actueel sprak met baron Klener:

“Het waren bijzondere emotionele momenten, vooral dan de ogenblikken waarop we allemaal de sterke band tussen vader en zoon konden ervaren en niet alleen de familieband maar ook de hartverwarmende constitutionele band tussen een aftredende en een aantredende vorst”, aldus Klener die ook verheugd was met de invulling van het koningschap die de nieuwe vorst in zijn toespraak aangaf. “Het is duidelijk dat hij zijn rol ziet als bruggenbouwer en sterkhouder van het  land”.

Europees parlementslid Frédérique Ries (MR), die bekend staat om haar pro-Joodse en pro-Israëlische standpunten, voegde er aan toe: “Ik was geraakt was door de hartelijkheid tussen koning Albert en koning Filip en ook door de talrijke kleine aanmoedigende gebaren van genegenheid tussen Filip en Mathilde die ik kon opvangen. Je weet ook dat toespraken tijdens zo een belangrijke plechtigheden als deze enigzins voorspelbaar zijn maar de wederzijdse genegenheid tussen koning Albert en zijn troonopvolger en hun echtgenotes was werkelijk voor iedereen tastbaar”.

Advertentie

Ries liet verder weten dat ze fier was dat koning Filip in zijn toespraak verwees naar het belang van de Europese Unie voor ons land en zei opgetogen te zijn dat aan het einde van de ceremonie na de Brabançonne ook het Europese volkslied werd uitgevoerd.