Onkel van koningin Mathilde: “Le Soir bezondigt zich aan vuilspuiterij tegen Joden”

SONY DSC

Graaf Raoul d’Udekem d’Acoz (78) reageert tegen Joods Actueel bijzonder scherp op verschillende artikels die zijn verschenen in de krant Le Soir. Daarin viel te lezen dat “de Joden” een kaalslag hielden in een bos dat eigendom is van de familie van de koningin en alzo de familie  in financiële problemen bracht.

De krant deed bij de troonsbestijging van het nieuwe koningspaar de achtergrond van de familie d’Udekem d’Acoz uit de doeken en wist daarbij te vertellen dat de familie een bos bezat in de Ardennen. “Maar”, zo schreef de krant, “dat bos werd kort na WOII door “de Joden” grondig vernield.

De vader van Mathilde, Patrick, zou het bos in berooide toestand hebben gevonden. “Il y a trouvé un domaine forestier mis à blanc par les juifs” luidde het letterlijk eind juli in de krant.

Om welke Joden het ging en wat de achtergrond hiervan is stond niet bij het artikel. Wel dat “de Joden” erachter zaten.

raoul
Graaf Raoul d’Udekem d’Acoz
Advertentie

Vandaag reageert graaf Raoul d’Udekem d’Acoz aan Joods Actueel. Hij noemt dit “flagrante vuilspuiterij tegen de Joodse gemeenschap“. Morgen zal koningin Mathilde met de Blijde Intrede haar thuisprovincie aandoen, waar het bewuste domein  en haar ouderlijk huis zich bevinden.

Journalist Pascal Martin beweerde dat hij zijn mosterd voor de beweerde “Joodse plundering” van het woud  bij “anonieme getuigen in de buurt haalde”. Dan nog gaat de journalist fors over de schreef door het te hebben over “de Joden” in het algemeen zonder verdere specificering.

Even erg: hij koppelt dit verhaal aan de financiële problemen van  d’Udekem d’Acoz in een daaropvolgende zin. Daarmee wordt gesuggereerd dat een Joodse wanpraktijk de reden was voor de geldproblemen van de familie.

Graaf Raoul d’Udekem d’Acoz reageert scherp: “Als Pascal Martin ook maar over een greintje eerlijkheid beschikte, had hij eenvoudig een aantal documenten die openbaar ter beschikking staan kunnen raadplegen  in plaats van roddels te verspreiden of ‘anonieme’ getuigen op te voeren in de stijl van een rioolkrant. Zonder naam te noemen beschuldigt mijnheer Martin daarmee doelbewust de Joodse verkoper van het domein, in casu immobiliënman Bernheim. Nochtans gedroeg die zich uiterst correct en leefde alle afspraken strikt na tot grote tevredenheid van alle partijen. Ik was zelf aanwezig bij de afhandeling van de overeenkomsten.”

De bijna 80-jarige graaf herinnert zich verder nog levendig dat de bomen op het domein boordevol kogels en schrapnels zaten bij de aankoop, historische restanten van het Ardennenoffensief aan het eind van de oorlog.

“De insinuatie dat er door Joden financiële problemen zouden veroorzaakt zijn in de familie is werkelijk ongehoord ” besluit graaf Raoul d’Udekem d’Acoz” zijn reactie. Joods Actueel sprak ook met de zoon van de toenmalige  boswachter, hij bestempelt het verhaal van Le Soir als kwaadaardige leugens. Ook andere familieleden van de koningin bevestigen tegen ons de beschrijving van de feiten door “nonkel Raoul”.

We vroegen een reactie aan Pascal  Martin van Le Soir, die blijft bij zijn standpunt dat er geen fout gemaakt werd.