“Holocaust ontkennen moet kunnen”

VELDHOVEN-VVD-VERGADERINGNederland – Dit zijn de woorden van de VVD-leider (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) Mark Rutte. Hiermee wil hij een verruiming van de vrijheid op meningsuiting bekomen.

Enkel als de ontkenning van de Holocaust tot geweld zou leiden, zou het bestraft moeten worden. Indien iemand de Holocaust ontkent, kan je met deze persoon een discussie aangaan en hem van zijn ongelijk overtuigen, aldus Rutte. Ronny Naftaniel van het Centrum Informatie en Documentatie Israël begrijpt dit nieuwe wetsvoorstel niet. Hij zegt dat je net tot antisemitisme aanzet, als je zegt dat de Joden de Holocaust zouden hebben verzonnen.

Ronny Naftaniël zei niet te snappen  wat Rutte bezielt en reageerde op diens uitspraken:”Als je de doelbewuste ontkenning van de Holocaust met woorden denkt te kunnen bestrijden, waarom doe je dat dan ook niet met lichte geweldplegingen, of met diefstal. Dit zou pas echt tolerant zijn. En hou dan ook op met dreigen Islamitische geestelijken het land uit te zetten, als ze onze democratie aanvallen. Het voortdurend gekwetst worden, is bovendien een pijnlijke ervaring voor de slachtoffers. Het is de vraag of deze geestelijke pijn minder ernstig is, dan bijvoorbeeld het krijgen van slaag of de gevolgen van diefstal. Voor holocaustslachtoffers en hun familie is het in ieder geval afschuwelijk te horen dat de moord op hun familie een leugen is. Of dat het een verzinsel is met het doel  geld te krijgen. In zijn, op zichzelf begrijpelijke, streven godsdienstkritiek ongelimiteerd mogelijk te maken, is Mark Rutte veel te ver doorgeschoten. Als hij op de televisie zegt dat vanwege de vrijheid van meningsuiting het roepen van ‘Hamas, Hamas Joden aan het gas’ bij demonstraties mogelijk moet zijn, staat hij een samenleving voor, die in ieder geval voor heel wat Nederlandse Joden onleefbaar wordt” aldus Naftaniel.

Rutte heeft achteraf tijdens TV- en radio-interviews zijn uitspraken afgezwakt. Als het ontkennen gebeurt om aan te zetten tot geweld, moet het volgens Rutte strafbaar blijven. Er zijn echter volgens hem ook gevallen denkbaar waarin het niet strafbaar hoeft te zijn. Nog geen week voor de Europese verkiezingen heeft VVD-leider Mark Rutte zijn toch al wankele positie verder verzwakt en ook zijn eigen partijgenoten zijn niet te spreken over zijn bedenkelijke uitspraken.

De ChristenUnie heeft zelfs een wetsvoorstel ingediend om de ontkenning van de Holocaust bij wet te verbieden. Tot nog toe werden Holocaustontkenners in Nederland vervolgt op grond van het haatzaaiende karakter van hun activiteiten.

Advertentie

RA